Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрация на документи демонстрираха за Деня на архивиста

Днес е Денят архивистите в България – празникът е по повод създаването на Централния държавен архив през 1951 г. И както всяка година архивите кампанийно отвориха вратите си за всички изкушени да разберат повече за професията.

Залите за съхранение изглеждат като тези на архива на бившата Държавна сигурност, който сме виждали в документалните филми за този исторически период. Чувството е като да видиш пластове история концентрирани в номерираните папки с документи и кутии с негативи, по безкрайни стелажи.

Залата има уред за измерване на температурата и влагата в помещението – 16 градуса и 75 % показваше днес, но практически те се влияят от времето навън, защото в Архива се нуждаят от техника за поддръжка на оптимални условия за съхранение.

Имаше и демонстрация по класическа реставрация – с т.нар.японска хартия, лепило и дезинфектант. Във Варна се реставрират документи и на архивите в Шумен, Търговище и Добрич.

Научихме също, че Варна е една от трите дигитални станции заедно с архивите в София и Велико Търново. По проект на „Яд Вашем“ - мемориалът в памет на жертвите на Холокоста в Йерусалим, като дарение са получени машини за дигитализация, които могат да заснемат по-лесно и по-големи по обем документи от скениращата техника.

Обемът на архива във Варна е милиони бройки, а по общоприетата мярка за изчисление на архивни документи „линеен метър“ е 4 километра. Началникът на варненския Архив Владимир Владимиров сподели за Радио Варна, че най-голямо вълнение е изпитал, държейки в ръцете си документи, писани от Христо Ботев, Иван Драсов, съратник на Левски, и такива на дипломатическата фамилия Дюрони, които са едни от най-старите във варненския Архив - от 1796 г.

Какво разказа още Владимир Владимиров чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41
Снимката е илюстративна.

МОСВ: Регионалните екоинспекции да картографират незаконните сметища

Регионалните инспекции по околната среда и водите да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.  В община Монтана работят активно по ликвидиране на незаконните сметища, посочи той. До този момент повечето общини са ликвидирали незаконните замърсявания и сметищата са запръстени, каза още..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им и приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31
Екоминистърът Петър Димитров и кметът на община Белослав Диан Иванов на оглед на дерето, което преля след проливния дъжд в сряда.

Екоминистърът: Състоянието на отводнителната инфраструктура у нас не отговаря на екстремните промени в климата

Състоянието на отводнителната инфраструктура не отговаря на екстремните промени в климата, това е посочено в специален доклад на МОСВ, в който се предлага и програма за действие, още при премиера Николай Денков. Определянето на максималните хидрологични оразмерителни количества са по методика от 70-те години и не са адекватни за сегашните условия...

публикувано на 13.09.24 в 15:03

80 литра дъжд на кв/м е паднал в район "Приморски"

Най-много щети от проливният дъжд от сряда сутринта е нанесъл в северната част на район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и Елена“. Това сочи доклада, изготевн от администрацията.  В район „Одесос“ има няколко места с..

публикувано на 13.09.24 в 14:28

Катастрофа с учебен самолет на демонстрациите в авиобаза "Граф Игнатиево"

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебен самолет L-39 ZA, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът,..

публикувано на 13.09.24 в 13:45