Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Горанов издава автобиография "Да започнем отначало"

Разбрах, че човек не трябва да се взема насериозно, защото е преходно явление на тази земя. Не е лесно, но има лековито хапче – смехът, шегата. Много помагат позитивните хора и приятелите. С тях се чувстваш истински жив и достатъчно силен да продължиш напред по пътя. А и музиката го прави по-лесен, по-хубав, казва Орлин Горанов

„Да започнем отначало“ е една от най-популярните песни на Орлин Горанов, позната на поне две поколения българи и неслучайно се превръща и в заглавие на книгата. Почитателите на певеца ще проследят пътя му в естрадата, завоя към оперната зала, бляскавите появи на вариететна сцена, авантюрите в киното и театъра, навлизането в езика на мюзикъла. Първите страници го представят като хлапе с ожулени от тичане по баирите край Берковица колене, научено на труд и дисциплина в редовете на хор „Бодра смяна“.

В тази книга излизат наяве много от неизвестните за широката публика интереси на Орлин Горанов – като ученик той е запленен от зоология, тренира лека атлетика, ориентиране, стрелба и печели състезания по биатлон. В гимназията се научава да разбира и от двигатели с вътрешно горене, което пък му помага да се справя в трудни ситуации по време на турнетата из страната по-късно. А лекотата, с която усвоява чужди езици, е плюс при многобройните му гастроли по света. И до днес да пътува за него не е само необходимост, но и голямо удоволствие – особено по море.

Обичам мекотата и свободата в общуването му с хората и лекотата, с която минава през живота, дори понякога не всичко да е наред. Естествен и искрен, той е опериран от звездомания и за него няма абсолютно никакво значение дали пее в малко забутано местенце, или на голяма сцена - той е един и същ, дава всичко от себе си. Голям е! – Иван Тенев

Някой възкликна: „Орлин не е ли млад за автобиография?“…

Млад е, разбира се. Пълен е с енергия и с нестихващо любопитство, нетърпелив за нови творчески приключения. Не се спира, непрекъснато е в движение, защото животът е, за да се изживява. Държи го здраво живецът, или „вагарецът“, както обичал да казва дядо му. И е ясно, че няма никакво намерение да го напуска.

Тази книга не е автобиография, равносметка или огледало на повратна точка. Това е разказ за пътуването. Пътуването към щастието и благодарността, че съществуваме, че имаме възможността да посрещаме и изпращаме деня, че сме дарени със сетива да чувстваме.

Орлин нарича себе си „професионален пътник“. И за да направим книгата, буквално пропътувахме километри заедно. Приказката ни подскачаше като водата през камъните в реката – смяхме се на вицовете, които казваше, шегувахме се, потъвахме в спомени, любувахме се на красотата, която пробягваше покрай нас, слушахме музика, пяхме, споменавахме приятели, мълчахме.

Безкрайно съм му благодарна за доверието и за споделянето. Преминахме по нов и за двама ни път, докато подреждахме кръстословицата от срещите, изборите и уроците в живота.

На 19 ноември излиза от печат луксозната автобиографична книга на Орлин Горанов „Да започнем отначало“ с логото на издателство Книгомания. Биографията е в съавторство с Веселина Паскова и съдържа 232 страници като включва над 180 снимки от личния архив на артиста.

Официалната премиера на „Да започнем отначало“ е тази вечер от 19,00 ч. в Sofia LiveClub.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с илюстрации на художника Боян Янев

Изложбата е подредена в художествен музей "Георги Велчев" и в нея са събрани произведения от различни периоди на неговия творчески път. Показани са едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнени в гваш, по "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен...

публикувано на 05.10.24 в 16:02

"Любимо място" - изложба на Здравка Василева

От 26 септември 2024 галерия "Ларго" организира за втори път самостоятелна изложба на проф. Здравка Василева. Експозиция е озаглавена „Любимо място“ и представя пред варненската публика колекция от живописни платна, рисувани специално за изложбата и изпълнени в характерния стил на пловдивчанката. Изискана палитра, дълбочина на цвета,..

публикувано на 05.10.24 в 13:27

Димитър Манолов и Мая Манолова с изложба живопис "Следи/ 3"

За десети път варненската галерия "Арт Маркони" посвещава изложбеното пространство на творчеството на Димитър Манолов, след като напусна този свят. Преди три години мотото на изложбите беше „Присъствие”. С него беше припомняно за яркото артистично присъствие в художествения живот, както на град Варна, така и в българската живопис на Димитър Манолов. Вече..

публикувано на 05.10.24 в 13:17

Изложбата "Срещи с безкрая" събира творби от пленер в Балчик

До 31 октомври в Художествената галерия на Балчик е подредена изложбата, резултат от деветдневния труд на художниците, участници в традиционния пленер за гр. Балчик „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“. Пленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. и не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Във времето са създадени огромен..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30