Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на хора при храм "Св.Атанасий"

С концерт ще бъде отбелязана 180-тата годишнина на храм ''Св. Атанасий'' във Варна и 15 години от създаване на църковния хор. В събота, 24 ноември, от 17 часа в концертната зала на Градската художествена галерия ще участват църковния хор и детски хор ''Ангели'', народен хор при НУИ '' Добри Христов'' с диригент доц. Йорданка Неделчева и солисти: Петя Панева, Данчо Радулов, Христина Каталиева, Камен Атанасов и Темелко Милев.

Концертът е със специалното участие на Калуди Калудов, Анна Дитри, Станислава Марчева и Борис Луков (от тримата тенори). Църковният хор ще излезе на сцената под диригентството на Евгения Григорова и Розина Цонева, а солисти ще са: Жасмина Богословова, Светлана Рафаелян, Ралица Хаджийска, Елена Милчева, Боряна Борисова и Любомир Григоров. На рояла ще бъдат Жанета Бенун – Николаева, Марияна Григорова, Гергана Тончева и Катерина Генчева. В програмата са включени: църковни песнопения, обработки на народни песни, арии и дуети от световната и българската класика.

За първи път ще бъде изпълнена песен на варненския композитор Данчо Радулов в изпълнение на народен и църковен хор, изпълнителите са  народния хор на Националното музикално училище „Добри Христов“. Диригентът Евгения Григорова: 





Събитието се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Входът е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Архивите предизвикват все по-голям интерес

В последните години интересът към архивите се увеличава. Това коментира за Радио Варна Донка Николова, началник на Държавен архив – Варна – част от Държавна агенция Архиви, които на 10 октомври отбелязват професионалния си празник. Най-старият архивен документ от общо 4 км. архиви – сложени лист върху лист, е от 1784 г. и представлява детско писмо..

публикувано на 11.10.24 в 06:44

Каталог „50 години Етнографски музей – Варна“ представят днес

Юбилейното издание включва 50 експоната от богатия фонд на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Представянето на каталога „50 години Етнографски музей – Варна“ е днес   от 16.00 часа в двора на музея на ул...

публикувано на 10.10.24 в 12:21

Виктория Бешлийска гостува във Варна с "Нишка"

09 октомври, сряда, Концертно студио на Радио Варна. Начало 18:00 часа. Вход свободен. Виктория Бешлийска и книгата ѝ  „Нишка“ започнаха обиколка из страната, която ще продължи до средата на ноември. Събитията са със свободен вход и ще предложат възможност за личен автограф и откровен разговор за романа и вечните теми, вплетени в..

публикувано на 09.10.24 в 13:37

Даниела Белчева представя винил на новия си албум NAIVE

Даниела Белчева е една от най-последователните творчески личности-изпълнители на музика, съчетаваща много изразни средства, сред които преобладаващото е ориентацията й към джазовия наратив. Авторската й музика е нежна, а лириката и мелодията й привличат публиката заради магнетичната й хармония и усещане за топлина и съзерцателност.  Предстоят..

публикувано на 09.10.24 в 12:50

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия - Варна

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия – Варна. Творби на български класици и на съвременни автори ще бъдат във фокуса на заниманията, които са подходящи за ученици от 1. до 5. клас през учебната 2024 / 2025 година. Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна,..

публикувано на 08.10.24 в 15:16

Нов камерен проект съчетава авторски творби на Венециела Найденова и познати класически заглавия

На 9-ти октомври от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде представен най-новия камерен проект с участието на творци от града.  „Зелен-бяло-червено“ е авторски концерт/портрет на Венециела Найденова.  Публиката ще има възможност да се наслади на някои от авторските произведения на Венециела Найденова,..

публикувано на 08.10.24 в 11:32

Метални дами и платна на ветроходи във Фестивалния комплекс

Метални дами и платна на ветроходи завладяха пространството във фоайето на НДК-Варна на 1 октомври с изложбата на Живко Седларски, озаглавена "Haute couture - Haute Soudure" (Висша мода - Висша заварка". Авторът представя метални скулптури на женски тела, както и серия рисунки и картини, изобразяващи пътя на скулптурата – от рисунката до..

публикувано на 07.10.24 в 15:02