Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи.

Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и в големи керемиди, и в големи тави - винаги съм се стараела да пресъздадем това, което е било преди години, за да може други да пресъздават напред и да запазваме. Ще дойде момент, в който младите няма да знаят какво е било. Трябва да поддържаме огънчето на историята.

Какво е хубаво да сложим в шарана?

СнимкаИма много видове плънки. В село Изгрев слагат сминдух и самардала, която придава един различен вкус. Там слагат и връхчета от коприва. Другите съставки са орехи, лук. Лукът задължително трябва да е каба. Има специфични неща по всяко населено място, но нашият шаран става много вкусен!

А откъде е шарана?

Рибата е от язовира на Николаевка - там има големи шарани!  В язовира на Изгрев шараните са още малки. Искам като го напълня, да има за всички!

Колко трябва да е голям?

Поне около 3 килограма!

То и тавата трябва да е голяма тогава!

Да, разбира се! Ние правим всичко голямо!

СнимкаКаква е питата за Никулден?

Различното не е в състава на тестото. Разликата е във формата. Обикновено правим пита точно като шаран - с люспите! Питката може да бъде кръгла и отгоре да се аранжира рибата. Но може и да бъде с формата на шаран. Правим от тесто всяка люспичка. Така гледате един шаран - с очи, с опашка, с люспи. Само че е от тесто!

Колко време е необходимо, за да се направи украсата?

Много - поне 4 часа! В кулинарната група имаме много способни дами, които правят различни неща за празниците. Една от тях е Кирилка Нинова. Всички взимат участие, но тя основно е по декорацията на питките!

А как се пече такава питка?

Няма нищо особено - изпичат се първо декорациите. После се пече питката и декорациите се добавят, за да може да се различават като цвят и става много красиво.

Естествено - и много вкусно!Снимка

Никулден за Вас?

Никулден за мен е светлинка в годината. В годината има няколко такива по-ярки такива светлини - това са големите църковни празници, защото тогава има един светъл дух в семейството! Има едно радостно настроение, което хем сплотява семейството, хем те зарежда с много енергия до следващия празник!

Необходимо ли е да има именик?

Не винаги има. Но си "наричаме" един Николай и си продължаваме празника.  Спазваме традицията, дори и да няма именик. Правим каквото изисква обичая, правим и рибник. Никулден е от хубавите зимни празници и се получава весело!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00