Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи.

Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и в големи керемиди, и в големи тави - винаги съм се стараела да пресъздадем това, което е било преди години, за да може други да пресъздават напред и да запазваме. Ще дойде момент, в който младите няма да знаят какво е било. Трябва да поддържаме огънчето на историята.

Какво е хубаво да сложим в шарана?

СнимкаИма много видове плънки. В село Изгрев слагат сминдух и самардала, която придава един различен вкус. Там слагат и връхчета от коприва. Другите съставки са орехи, лук. Лукът задължително трябва да е каба. Има специфични неща по всяко населено място, но нашият шаран става много вкусен!

А откъде е шарана?

Рибата е от язовира на Николаевка - там има големи шарани!  В язовира на Изгрев шараните са още малки. Искам като го напълня, да има за всички!

Колко трябва да е голям?

Поне около 3 килограма!

То и тавата трябва да е голяма тогава!

Да, разбира се! Ние правим всичко голямо!

СнимкаКаква е питата за Никулден?

Различното не е в състава на тестото. Разликата е във формата. Обикновено правим пита точно като шаран - с люспите! Питката може да бъде кръгла и отгоре да се аранжира рибата. Но може и да бъде с формата на шаран. Правим от тесто всяка люспичка. Така гледате един шаран - с очи, с опашка, с люспи. Само че е от тесто!

Колко време е необходимо, за да се направи украсата?

Много - поне 4 часа! В кулинарната група имаме много способни дами, които правят различни неща за празниците. Една от тях е Кирилка Нинова. Всички взимат участие, но тя основно е по декорацията на питките!

А как се пече такава питка?

Няма нищо особено - изпичат се първо декорациите. После се пече питката и декорациите се добавят, за да може да се различават като цвят и става много красиво.

Естествено - и много вкусно!Снимка

Никулден за Вас?

Никулден за мен е светлинка в годината. В годината има няколко такива по-ярки такива светлини - това са големите църковни празници, защото тогава има един светъл дух в семейството! Има едно радостно настроение, което хем сплотява семейството, хем те зарежда с много енергия до следващия празник!

Необходимо ли е да има именик?

Не винаги има. Но си "наричаме" един Николай и си продължаваме празника.  Спазваме традицията, дори и да няма именик. Правим каквото изисква обичая, правим и рибник. Никулден е от хубавите зимни празници и се получава весело!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двамата историци в студиото на Радио Варна

Милко Палангурски и Веселин Янчев: Много е кратък хоризонтът на съвременните ни политици

Книгата „Три погледа върху Съединението от 1885 година“ беше представена във Варна през тази седмица. Автори са историците Милко Палангурски, Веселин Янчев и Петър Стоянович. Разговаряхме с двама от тях – професорите Палангурски и Янчев, но не само за самата книга или за това какво е казано и какво не за Съединението. Постепенно предмет на..

публикувано на 11.10.25 в 14:01

Д-р Ивайло Митковски: Политици насъскват хората да мразят

  Инцидентът във Варна, при който насъскани от стопанина си питбули, убиха домашен любимец и раниха човек , са резултат от езика на омразата който се насажда от политическите ни елити. Това каза в ефира на предаването ПФ д-р Ивайло Митковски,  председател на варненската организация на ДСБ. По думите му, така наречения елит на нацията, със своите..

публикувано на 10.10.25 в 18:32

Около 20 на сто е поскъпнал медът

Между 12 и 15 лева за килограм се търгува на дребно медът в Балчик. Изкупната му цена на едро в момента е около 5 лева при искани от пчеларите поне 5.70 лева на килограм, коментира председателят на пчеларското дружество „Пчела – Балчик 2019“ Стойко Василев. При миналогодишна изкупна цена около 4.20 лева и на дребно около 10-12 лева за килограм,..

публикувано на 10.10.25 в 08:00

Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO): Музиката е безкрайна жива енергия

Интервю с Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO) Интервюто с Hans Magnus "Snah" Ryan от MOTORPSYCHO го бях забравил. Буквално. Подсети ме публикация във Facebook за предстоящия концерт на групата в България. Името на бандата ми прозвуча адски познато. Разрових се в архива и открих, че през 2021 година съм разговарял с Hans Magnus "Snah" Ryan..

публикувано на 09.10.25 в 15:18

Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH): Като полицай съм записал повече албуми, отколкото когато бях музикант на пълен работен ден

Интервю с Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH) Няма да обяснявам кой е Matt Barlow, най-меланхоличният глас в метъла. Няма да обяснявам кои са ICED EARTH. Няма да обяснявам какво представлява албумът „The Darka Saga“. Само ще отбележа, че по покана на „BGTSC“ на 10 октомври в софийския клуб „Mixtape 5“Matt Barlow и сегашната му група..

публикувано на 09.10.25 в 08:15
Валентин Георгиев

Валентин Георгиев: Не трябва да се пестят средства за поддръжка на язовирите

Поддръжката на един язовир се извършва целогодишно и не трябва да се пестят средства, коментира за Радио Варна Валентин Георгиев, който стопанисва яз. „Николаевка“ в община Суворово. На първо място е почистването на всички хидромелиоративни съоръжения, но много от концесионерите на язовири не го правят, тъй като е скъпо и трудоемко, посочи..

публикувано на 08.10.25 в 07:55
Тома Белев

Тома Белев за наводненията от последните дни: Не природно бедствие, а човешко безхаберие

"Когато в общите устройствени планове реката не е дадена като река, Общината започва да разпродава имотите си. Виждаме, че в Елените 99% е частна собственост, включително и пътищата".  Това коментира за Радио Варна и предаването Пост Фактум Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" . В Царево, по думите на Белев, ситуацията е подобна - там имаме..

публикувано на 07.10.25 в 08:00