Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за флористика, към Международната бизнес-академия, в класа на Маестро Араик Галстиян, Лисабон, Португалия. Сега е академичен преподавател по флорален дизайн и  преподава „Флористика” в професионални школи у нас и в чужбина. Поддържа контакти с известни международни школи и сдружения за флорален дизайн. От 2008 до 2011 г. включително Мария Ръкова е обявена за аранжор на годината в сайт за хоби-дизайн в Белгия. През септември тази година печели трето място - Купа и премия, на Международен Конкурс за флорален дизайн, проведен в Лисабон, Португалия. Такава награда се печели за първи път в България. Споделя, че да бъдеш флорален дизайнер са необходими знания по история на изкуството, психология и биология и тази професия е рядкост в България, където има 30-тина души. Габриела Гаврилова записа нейните съвети как да внесем коледната магия у дома.

Традиционно се украсява в червено, зелено и златно. Бялото се включва като символ на снега, чистотата, изчистване на всичко старо и негативно, и започване на новото. Червеното е нов живот, зеленото е здравето и вечния живот,  затова използваме вечно зелени дървета и храсти. Златното е блясъкът на слънцето и светлината!

А как с цветя да изразим тези символи?

Традиционна е Коледната звезда, която е в бяло, розово и червено! Снимка

Всяка година обявяват кой цвят ще бъде като послание за съответната Коледа. В последните години все повече се налага сивият цвят, явно хората са много потиснати. Може би защото повечето традиции за Коледа идват от Холандия, а тези цветове са много характерни за северните народи. Като земен цвят също много се използва кафявия цвят, но е като фон, основа за другите.

Ние в България основно копираме това, което е навън. Нямаме свои традиции, а имаме толкова красива природа!

Как Вие бихте украсили своя дом?

Дрян, различни видове иглолистни растения, плодчетата от шипки, глог, дрян...Много харесвам и прецъфтелите семенници на розата, те приличат на шипките, но са много по-големи. Отрязвам ги с дръжката и стават много красиви! Когато се използва пиефлора, игличките на иглолистните растения издържат повече. Но има и такива, които въобще не окапват, например тис и кипарис.

СнимкаКак да направим сами коледната украса на дома?

Клонки от дрян или някакво по-жилаво растение. Може да се вземе и сноп от оградите, който го сечем и изхвърляме. Трябва да се изчисти така, че да остане само основната пръчка, прави се сноп и се връзва на кръг с тел. В така оформения венец може да се втъкнат клонки от бор, шипки, дрян, може да се сложат червените семенници от розите, получава се много красиво.

Панделката се поставя като събиране на семейството, затова се връзва на джувка. от всички краища на света се събират всички, защото това е семеен празник. Затова панделката се поставя на венеца. Това е вечния живот, кръгът на живота и винаги заедно- това е символа на венеца. Поставят се и шишарки и който каквото пожелае. Този венец може да се закачи на вратата, но може да се постави и на масата. В последния случай в центъра на венеца може да се сложи и купа с плодове или дребни сладки. Има възможност да се поставят и свещи, но трябва да се внимава да не се подпали всичко, затова добре да се помисли как да се монтират - дали в някакви метални чашки или други приспособления.

 Как да си направим траен букет на пиефлора  и да внесем още коледна магия в дома ще разберем от цялото интервю :





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50

Ihsahn (EMPEROR): Артистът създава изкуство, което ни помага да разберем себе си по-добре

Интервю с Ihsahn (EMPEROR) „Music Of The Ages 2024“ е музикален форум, кайто на 20, 21 и 22 септември в Античния театър в Пловдив ще предложи три специални концерта – на MONO INC., на PAIN OF SALVATIONи на Ihsahn – лидерът на EMPEROR. Със съдействието на организаторите на този тридневен тежък празник „Blue Hills Events“, отново разговаряхме с..

публикувано на 20.09.24 в 06:25

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20