Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бирена крафт революция и във Варна

Снимка: БГНЕС

В сферата на алкохолните напитки 2018-та година ще бъде запомнена с крафт бирена революция. Разбира се това е тенденция в световен мащаб и в развитите пазари. Там през тази година има значително увеличение на броя на пивоварните. В Европа, ако през 2017 е имало 9450 пивоварни, сега - в края на 2018 година те вече надхвърлят 10 700, от които близо 6000 са микропивоварни с годишно производство под 1000 хектолитра бира. Нещо повече крафт бирата се превърна в култура и начин на живот. Около нея се изграждаха общества, родиха се ритуали за консумация, организираха се фестивали, изложения и дори туристически дестинации. В една от тях се превърна и варненското село Слънчево, където се намира най-голямата микропивоварна у нас. В това море от бира, попитахме главния технолог Диян Иванов къде е България? Разговор на Мартин Николов.

- Как изглежда пазарът на крафт бира в момента?

"У нас крафт бирена експанзия идва по-късно и в по-малък мащаб, категоричен е главният технолог Диян Иванов. Микропивоварните наистина се увеличиха, но за съжаление броят на производителите расте по-бързо спрямо броят на консуматорите. Това води до трудности на пазара. Другият проблем е, че в повечето случаи производителите са малки пивоварни, а това означава, че тяхната себестойност е доста по-висока. 

- Какви са очакванията на бизнеса през следващата година?

Крафт производителите са около 20-тина, но се очаква появата на още 2 в България през 2019-та. Независимо от разрастването на пазара на крафт бира в България, делът на този вид пиповарни остава значително малък, споделя Диян Иванов, главен технолог на най-голямата микропивоварна у нас, която се намира във варненското село Слънчево. "Около 1 % е делът на крафт бирата в България, но през последните три години общото количество произведено пиво надхвърля пет милиона хектолитра".

- Има ли ръст на консуматорите обаче?

"Всеобщият тренд у нас и по света е към увеличаване на консумацията на бира за сметка на по-високо алкохолните напитки. Расте делът на премийните марки, за сметка на другите. Расте и делът на крафт бирата, но за съжаление още е с много нисък пазарен дял.

- Научават ли се консуматорите да пият крафт бира?

Да, научават се не само на крафт, но и на премийна бира. Бирата винаги е била подценявана като напитка, но в момента все повече с разрастването на крафт сегмента се разбира, че културата на пиене на бира си е точно култура. Има бири, които са с цена по-висока от едно вино.
Още можете да чуете в звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков: Във всеки град има забележителности, които заслужават да бъдат видени от туристите

Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център.  Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...

публикувано на 21.02.25 в 09:20

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35