За да опознаете една страна, първо трябва да видите красотата и очарованието на природата й, т.е. да я посетите. И в същото време е добре да се запознаете с нейната кухня. В руската кухня например има ястия, които са типични само за нея, но има и такава, която по нищо не се различава от онова, което слагат на масата в други части на света. В Русия, както пише немският шпионин Маркус Волф в професионалната „кухня“ се готвят „такива каши, на такъв огън, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си”. Интересното обаче е с какви ястия руснаците посрещат празниците.
За руската кухня е типично, че ястията се приготвят без силни запръжки и подправки и по този начин се подчертава натуралният вкус на основния продукт. А водещо място е отредено за супите. Но не и по празниците, споделя шеф Станислав Кубарев, инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт.
- Какво слагат руснаците на празничната трапеза?
В Русия, както знаете, Коледа е две седмици по-късно, отколкото в България и останалия свят. Рождество е на 7 януари и тогава обикновено приготвяме салати - салата „Оливие“, която в целия останал свят се нарича „руска салата“. Често се прави сельодка „под шуба“, /в която „шубата“ се прави от сварени и насръгани зеленчуци с майонеза/. Напоследък все по-често се сервира и салата с раци, в която има сурими - измита и смляна риба, зеле, царевица, понякога се прави и с ориз такава салата. Много често се прави пача, като се сервира студена, желирана и с горчица и хрян. Прави се и телешки език, аз лично много го обичам и се развам, че в България има много места, където може да се опита. Има и някакво топло блюдо с месо, с картофи – задушено или печено. Може да има и торта, но не е задължително. За Коледа обикновено зависи от семейните традиции, във всяка къща е различно, но масата е отрупана. Рождество е повече семеен празник. Често хлябът и водата се носят в църквата за освещаване и после ги слdгат на масата.
Интересното е, че на празничната трапеза руснаците слагат и пача.
- Има ли нещо, което е типично само за Русия?
Вероятно пачата – сварено месо, което пуска много желатин в бульона, защото се вари дълго и после се желира. Това, според мен, е най-необичайното. Сельодката под шуба също не съм срещал в друга куня. Но в руската кухня има много и различни влияния – от Франция, от Украйна, от Азия, затова е трудно да се намери нещо уникално. Тя много се е променяла - заради историята, смените във властта, революцията и кухнята се е трансформирала.
Шеф Станислав Кубарев споделя, че най-много обича телешки език с масло и шарена сол и е много доволен, че и ние, българите, хапваме този – деликатес...
- А от българската кухня какво ви харесва най-много?
Много обичам телешки език с масло и шарена сол. Но това не е типично българско. В България имате много блюда, които делите с Гърция или с Турция, те вече са общи и е трудно да се каже къде първо са се появили. Има много вкусни храни.
Интервю с Krista Shipperbottom (екс-LUTHARO) LUTHARO са канадска банда, която ще дойде за първи път в България като съпорт на ALESTORM. LUTHARO имат два албума – от 2021 и 2024. Концертът е на 29 ноември в клуб „Joy Station“ по покана на „BGTSC“. Месец преди събитието, обаче, стана ясно, че вокалистката Krista Shipperbottom и барабанистът Cory..
Реалният брой на убитите жени, жертви на домашно насилие, е възможно да е двойно по-голям. Държавата продължава да не изнася национално представителна статистика. Данните, които обществото вижда, са резултат от работата на гражданския сектор - активисти, които следят медийните публикации. Това каза Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за..
Интервю със Scott Vogel (TERROR) „Only the Hard“! Така се казва турнето на хардкор титаните TERROR, което на 29 ноември ще събори пространството за алтернативно изкуство и култура в София „Топлоцентрала“. Поканата е от „141“ и „EventEase“. TERROR водят със себе си DEATH BEFORE DISHONOR. RISK IT!, а на сцената ще се качат и родните герои LAST..
Ирена Ангелова има над 20-годишен опит в музиката. Заминава за скандинавските страни, когато е едва на 21 години, и изгражда успешна кариера в Дания, където се установява да живее и твори. Копнежът по родината обаче е толкова силен, че един ден тя решава да се върне в България. Завръща се и към красотата на българския език, а след дебютния ѝ..
Цветан Цветанов е автор и водещ на радиопредаванията "Аларма" и "Заедно след полунощ: Вавилонската фонотека" по програма "Христо Ботев" на БНР, редовен автор на "Портал Култура" и неуморен организатор на концерти под шапката на "Аларма пънк джаз", попълващи празните полета между стойностната музика извън стандартите и българската публика...
„Колосът“ на Силвия Плат излезе за първи път на български език. Стихосбирката на американската писателка е в превод на Румен Павлов. Той е носител на награда "Перото" за дебют за стихосбирката "Отвор". Румен Павлов признава, че преводът на единствената излязла приживе стихосбирка на Силвия Плат, започва донякъде случайно. "Имах книгата. Започнах да я..
Най-вероятно кметът на Варна Благомир Коцев ще бъде преместен от София във Варненския затвор в началото на следващата седмица. Това съобщи единият от адвокатите на кмета Ина Лулчева, в предаването на Радио Варна „Позиция“. „Надявам се, че съдът във Варна ще измени мярката на Благомир Коцев. Това той ще може да се върне при семейството си, а и..