Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Данаилов: Отношението към класическата музика се възпитава

Петър Данаилов е един от големите баритони на България, който има и богата международна кариера.  В момента е преподавател по оперно пеене в Нов български университет и щатен вокален педагог и ръководител на "Вокалното студио" към Държавна опера - Пловдив. Успешно съчетава още няколко творчески дейности, сред които организирането и провеждането на Международната оперна Академия в Болоня, Италия; "Софийските оперни семинари" и други. Редовен член е на международни оперни и песенни конкурси.

Първите изяви на Петър Данаилов на професионална сцена  са свързани с Варненския оперен театър, където пресъздава образите на Граф ди Луна от “Трубадур”, Шарплес от “Мадам Бътерфлай”, Риголето от едноименната опера на Верди; Белкоре от “Любовен еликсир” , Жорж Жермон от “Травиата”, Ескамилио от “Кармен”, Набуко от едноименната опера на Верди.

Завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Сабин Марков през 1995 година и същата година дебютира на сцената на Бургаската опера.  През месец март 1998 г. Петър Данаилов специализира в Майсторския вокален курс на Гена Димитрова, проведен в София, след което е поканен за солист на Софийската национална опера, където поема централния баритонов репертоар. През 2000 година печели Първа награда, златен медал и Наградата на публиката на Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” – София, което му отваря вратите за големите европейски сцени.  През 2001-2005 година е гост-солист на оперния театър в Клагенфурт, Австрия, а през творческия сезон 2004/2005 година е солист на Оперния театър в Бон, Германия.  Има покани от най-известните музикални сцени на Балканите, в Европа и САЩ.

В репертоара си певецът има около 40 оперни заглавия. Основно място заемат  оперите на Верди и Пучини, но също  Доницети, Росини, Леонкавало, Маскани, Бизе, Гуно, Чайковски, Бородин и други.  Има записи в Българско национално радио и Националната телевизия. 

Вече има успехи и със своите ученици, които печелят и международни награди.

Снимка

Как по-често да присъства класическата музика в нашето ежедневие?

Всичко тръгва от вкъщи. Аз съм възпитаван по този начин, колкото и простичко да звучи. Моята баба пееше оперно пеене, без да е оперна певица. Аз станах оперен певец защото имах този интерес. Тя ме заведе на музика за първи път,  на китара, оттам тръгна и пеенето и всичко останало. Затова ние трябва да се занимаваме с децата си, да им обръщаме внимание, да изключим мобилните им телефони и да не им даваме толкова игри, а да им сложим в ръцете китара или цигулка. Може и пиано. Съвременните пиана, които не са акустични, са толкова удобни за купуване, звучат прелестно и помагат за развитието на децата. Да не говорим, че самата музика развива хората по съвсем друг начин - духовно и умствено. Свиренето на инструмент развива мозъка на човек по съвсем друг начин!

СнимкаКолко мелодии знаете?

Достатъчно, за да забравя за други неща от живота.

Коя си припявате за настроение?

Редовно - "Севилският бръснар". Това е моята любима музика от арията на Фигаро. Било в банята, било в коридора, а понякога и по улиците.

Какво искате да се случи през Новата година?

Успех на всички, много здраве и вирусите да заобикалят България колкото е възможно повече!

В буквален и преносен смисъл?

Във всеки един смисъл. Случвало ми се е да бъда на сцена дори и с висока температура и се опитвам да го преодолявам. Публиката не се интересува дали сме здрави или болни.

Пял съм много болен със сериозна кашлица. Няколко пъти е било така и съм се чудил дали да го обявя и да отменим концерта, но хората са си платили билета и ще се разочароват.  Затова мълчим и правим най-доброто от себе си. С много добро настроение и с много обич към публиката.

Ние сме като един щепсел - всеки един човек от публиката идва с неговия контакт и се включва в нашия енергиен обем.  Опитваме се да сме много позитивни и енергията да струи от нас. Това е!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Радио Варна с две читателски гнезда в Нощта на..

публикувано на 20.09.24 в 16:35

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26

"Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна

Българският игрален филм „Не затваряй очи“ е един от акцентите на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна през тази година. Филмът е създаден през 2024 по едноименния роман на Мартин Ралчевски, който е и негов сценарист. „Не затваряй очи“ се представя като начало на българското православно кино и като „Филм за силата на вярата, любовта и..

публикувано на 19.09.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03

Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ представя разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци 42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 06:47