Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поща - телеграф - телефон. И радио.

На 9 декември 2018 година Радио Варна отпразнува 84-ия си рожден ден. В предаването "Архитектурата на Стара Варна" припомняме някои факти, свързани с началото на медиата. Разказваме и за една от емблематичните сгради в морския град - Централна поща, където радиото е настанено през 1937-ма.

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз "Родно радио" е учреден Радиоклуб "Варна". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.
Ето каква е била например програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. според публикация в тогавашния вестник "Черно море":

9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;
11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;
11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;
12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;
1 ч. сл. об. Камерна музика;
5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,
I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,
II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,
III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.

Официалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София. 

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател,  унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

След зала „Съединение” втората сграда, която Радио Варна обитава, е тази на пощата.
Централната поща е изградена по проект на арх.Ангел Момов. Основният камък е положен на 18 април 1930 г. Открита е официално на 18 април 1935 г. През 1967 година е надстроена с още един етаж, а по-късно разширена в западна посока откъм бул. "Владислав"
Двуетажната красива сграда е впечатлявала с вътрешната си архитектурна украса, дело на украинския скулптор Михайло Парасчук, ученик на Огюст Роден. За съжаление в социалистическо време тази украса е била заклеймена като „буржоазна” и премахната.

Слушайте ни всяка неделя от 9 до 10 часа в ефира на Радио Варна и он лайн на: http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_radio-varna_live



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30