Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си.

Живее в Малага – един от центровете на испанския туризъм, родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас, а самата тя успешно се занимава с търговия дори на самата плажна ивица. Пътят на успеха :

Преди 15 години реших да направя промяна в живота си. Затова отидох в една топла страна, което беше много хубаво и има възможност да се спортува ежедневно. Обичах да тичам и да играя тенис, а в Испания това може да се прави ежедневно всеки ден в годината.
Живея в Южна Испания, където никога не вали сняг. Хората също са много приятни. Може би  топлия климат кара хората винаги да се усмихват и да разговарят по улицата, което е много зареждащо.
Снимка
Снимка
Знаехте ли испански език?
Не и това в началото беше доста потискащо, понеже нямах социални контакти. Но с времето научих испански език. Всеки нов език е нов прозорец към света. Сега заедно с българския език зная общо пет езика и това ми носи голямо удоволствие да общувам с хора от цял свят, които са на ваканция в Испания.
Аз живея в град Торемолинус, който е близо до Малага. Това е първият туристически град в Испания с поне половин вековна история в туризма и много традиции. Хора от целия свят идват целогодишно.
С какво печелят туристи?
С обслужването. Хората са винаги усмихнати и много естествени, което много се харесва, и много постоянни в това, което вършат. Печелят туристи и със своята кухня. В Каруела са най-известните рибни ресторанти в цяла Испания, където се яде най-вкусната риба и морски деликатеси.
Какво я прави толкова вкусна?
Там е било рибарско селище, което е разположено на плажната алея. Най-известна е пържената риба, сред която първенството е за сардината на дървени пръчки, която се пече на барбекю.Това  е символа на Малага.
Вие научихте ли се да я приготвяте като местните хора в Испания?
Да! Имам много испански приятели, които ми помогнаха да правя автентична паеля. Трябва да имате пресни морски деликатеси, ориз, чесън, магданоз, олио.
Вие с какво се занимавате в Испания?
Занимавам се с персонализиране на идеи върху тениски. Изработвам щампи пред клиента за 5 минути. Всеки клиент може да осъществи своята идея върху тениска.
Всички, които го правим, имаме стаж. Работи се с компютър, имаме термопреса и много различни видове принтери. 
Каква инвестиция е необходима за този бизнес?
Инвестицията е във времето, защото трябва огромен опит и практика в тази област.
Работим с клиенти от цял свят. Най-разпространения език е английския и след това испански, те са предпочитани. Имаме много различни текстове и каталог на това, което сме правили. Всичко може да се променя.
 А Вие по професия сте?
Аз съм завършила ветеринарна медицина и зооинженерство в Москва. След това имам 1 година опит като мениджър в Германия и една година учих в ИУ- Варна - счетоводство и контрол.
Не се страхувам да сменя нито професията, нито мястото на живеене. Вярвам в себе си!
Пожелавам на всички хора да са добри и да вярват в доброто!

Още за красотата на плажа в Испания и рецептата на местни деликатеси може да чуете в интервюто:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..

публикувано на 17.04.25 в 08:10

Проф. д-р Христо Кожухаров: Сега живее поколение, което получава всичко веднага - без изчакване, без отлагане

Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна  проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..

публикувано на 17.04.25 в 08:00

Експерт: Не е далеч моментът, в който човекът ще е междупланетен вид

Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..

публикувано на 16.04.25 в 08:05

Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ в ГХГ - Варна

Градската художествена галерия във Варна представя арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“. Тя е проект на Нов български университет. РИ ще бъде експонирана в подпокривното пространство на галерията до 28 април.  Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ е вдъхновена от ръкописа от 1953 г. „Холандският пейзаж през XVII век и..

публикувано на 15.04.25 в 08:20

"Наивен съм бил" - новото видео на Lay-Zy

В края на 2023 г. Красимир Милчев издаде миниалбума "Пречистен". Изданието може бъде слушано във всички музикални онлайн платформи, а Lay-Zy, както е псевдонимът на артиста, наскоро пусна видео към едно от парчетата - "Наивен съм бил". "Наивен съм бил" е продължение на предходния ми сингъл, "Живот в лъжа" - разказва..

публикувано на 14.04.25 в 08:20

Най-бюджетният турист Красимир Раданов – Дарми за околосветското си пътешествие "Колумбия, Еквадор, Перу ...“: „Хората са добри навсякъде“

В деня, в който първият български космонавт излетя в космоса през 1979-а, читалището в балчишкото село Гурково даде възможност за среща със странстванията на първия човек от Читалище "Свобода", пипнал с ръка мегалитите в Саксайуаман, скитал из Андите, тъкал текстил по оригинална кечуанска технология, видял агротехническа лаборатория на инките и плавал..

публикувано на 11.04.25 в 08:05

Производител: По-скъпи ще са родните плодове, заради измръзването на овошките от 70 до 100%

Оч аква се много сериозен ръст на цените на п лодовете ,  за ради щетите на всички трайни насаждения от застудяването, които са над 70%. Много големи проблеми със студове и проблем с реколтата има и в страни, които са традиционни доставчици за България на плодове като Турция и Гърция.Това коментира Синан Вейсал, който има..

публикувано на 10.04.25 в 08:50