Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Милен Минчев: Радвам се за моите ученици

Милен Минчев е учител. Преподава „Човекът и обществото” и Математика на ученици от първи до четвърти клас в порфесия, доминирана от нежния пол. Завършил е начално педагогика в Шуменския университет. В момента е класен ръководител на четвърти „Б” в училище „Свети Климент Охридски” във Варна. Начален учител е вече 24 годинии децата го обожават. Как е избрал тази професия го попита Мартин Николов:

-  Аз съм потомствен учител, моята майка също е била преподавателка. В рода също сме имали прапрадядо, който от години също е подавал.

-  Лесно ли се работи с деца от първи до четвърти клас?

-  Преди години беше по-лесно, сега е малко по-трудно. Освен това, вече трета година започваме да работим по новата учебна програма с нови учебници. Самия материал вече е предоставен по съвсем друг начин и тепърва ще видим как ще се справим когато, от догодина, започнем и ние с първи клас.

-  Ако направите съпоставка с децата преди, децата сега по-любознателни ли са и кога всъщност са били по-любознателни?

-  Ззнам, че децата от моето поколение четяха много книги, а сега децата черпят информация от интернет, от мобилните телефони. Може би информацията, която те черпят е много по-всеобхватна, отколкото по наше време.

-  По какъв начин, щом те са толкова навътре в технологиите, Вие успявате да им привлечете вниманието към учебния материал?

-  Опитвам се с елементарни примери от живота, с приказки, които са достъпни за тяхната възраст. Също и със ситуации и с мои спомени от детството, които биха ги заинтересували и това, може би, прави самия учебен материал малко по-достъпен за самите деца.

-  Успявате да увлечете?

-  И да, и не. В зависимост от материала, който се изучава в момента.

-  Знам, че Вие сте един от любимите им учители.

-  Много малко са мъжете в училище, още повече и в начален курс. Децата са свикнали, още от детската ясла и детските градини, с тях да работят колежки. Може би в една такава среща с мъж като преподавател, за тях е нещо ново. Не знам за тях дали наистина е по-привлекателно, но все пак мъжкият начин на преподаване е малко по-различен, отколкото този на колежките.

-  Успявате ли да получите уважението им?

-  Поне се опитваме да създадем елементарни навици. С начина на поведение се опитвам да покажа на децата по какъв начин и те би трябвало да се държат в училище и извън него.

-  Много деца са минали през ръцете Ви, така да кажа.

-  Да, много. Вече не им помня бройката, но все още помня имената на всяко едно от тях.

-  Връщат ли се понякога? Срещат ли Ви, поздравяват ли Ви?

-  Да, много често ми се обаждат. Дори това лято имах среща с моя първи випуск, които са вече на около 32 години. Радвам се да ги видя как израснали, как са се променили, какво са постигнали в живота. Радвам се за тях.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43