Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Иво Илиев
Снимка: Фейсбук

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение?

Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интърнешънъл".

Как се пренасочва вниманието в социалните мрежи? От кого? На тези въпроси Мартин Николов потърси отговори от Иво Илиев - блогър, маркетинг консултант, управител съм на 3 digital marketing агенции.

Работи в сферата на онлайн маркетинга, интернет рекламата и комуникациите вече 15 години.:

-  Защо е задължителна и защо е важна свободата в интернет?

-  Защото при всички положения ние имаме какво да кажем и можем да го направим почти безплатно, много бързо и много масово чрез технологията, която интернет средата ни дава. Освен това възможността да го кажем ни позволява да създадем широки дискусии, да се видят всички гледни точки.

-  Не се ли прескача, обаче, една тънка граница, в която моето мнение е меродавно и всеки, който не мисли като мен, е враг?

-  Да, това интересен казус, защото действително се случва. Всичко зависи от нагласите на този, който задава темата.  Сега, в една епоха на инфлуенсъри, микролидери на мнение и популярни интернет личности, всъщност те имат властта да контролират и да влияят на общественото мнение. Те могат да използват това като щит, но и като оръжие. Тоест, ако нещо не им допадне, да го филтрират, да го изключат или да разпространят теми, които ги вълнуват самите тях. Вече се създават и фалшиви новини и борбата с тях е доста голяма.

-  Защо хора, политически организации и други, се опитват да налагат цензура, при положение, че хората сами се самоизяждат?

-  Може би, повечето се опитват да налагат цензура, защото не са намерили други подходи. Аз смятам, че в момента има едно насочване на вниманието и насочване на влиянието върху определени теми, за да могат други теми да излязат от фокус. И в тази дигитална среда това става лесно. Лидерите в политиката и в други прослойки на обществото, също биха могли да се възползват от това като насочат вниманието към някои теми, които са по-удобни, а не тези, които трябва да бъдат на фокус, всъщност.

-  Това ме навежда на мисълта, че по-важна е автоцензурата, отколкото цензурата?

-  Може би  да. Ние наричаме тази среда „ерата на вниманието”, но тя не е само свързана с вниманието, а и с това специфично влияние над масите. За да се избегнат фалшивите новини и фалшивото насочване на вниманието, вече усилията на големите играчи в дигиталните медии е насочено към това, чрез изкуствен интелект да бъде наложена необходимата цензура, за да се избегне подвеждането на масите.

-  Тоест, цензурата не може да е само с отрицателен знак. Това, което казахте говори, че цензурата е положителна също.

-  Да, в тази ситуация е положителна, защото всеки от нас е виждал как излизат анонси, свързани с някоя популярна личност, която за тази година е „починала” за пети път. След няколко часа се разбира, че това е поредната фалшива новина. Ограничаването на тези фалшиви новини е важно, защото това, което дадох като пример, е най-безобидния такъв . Фалшивите новини могат да са свързани с много сериозни икономически , политически и какви ли не измами. Тази цензура е необходима, за да бъдат спасени от излъгване една голяма маса от хора и да не загубят доверието си към дигиталния канал, който използват. В днешно време ние много често казваме „знаеш ли какво прочетох във Фейсбук” или „знаеш ли какво видях в социалната мрежа”, все едно това е източникът на информация, а всъщност там е само споделената информация, която някой друг е написал. Ние консумираме информацията по различен начин и именно заради това консумиране на информацията по този начин, цензурата с цел избягване на масови измами е важна.

-  Защо Фейсбук трие профили и то на хора, които споделят реална, истинска информация, а не разчитат на фалшиви новини?

-  Фейсбук също имат проблеми с разпознаването на профилите и на информацията от тях, тъй като при фейсбук вече има такава среда, която е изключително динамична. Генерира се огромно количество съдържание и Фейсбук разчита на изкуствен интелект за тези филтри, което води до проблеми или до това, да се изтрие профил, който не трябва да бъде изтрит. Много често причината е свързана със сигнали от други потребители в социалната мрежа.

-  Защо много хора публикуват вярна информация под фалшиви профили?

-  Смятам, че страх е най-краткият отговор. Огромно количество от потребителите на социалните медии имат фалшиви профили. От една страна, за да са сигурни, че имат резервен вариант ако се случи нещо с техния профил. От друга страна, за да могат да си помогнат в създаването и разпространението на информация.

-  Как да се предпазим от цензура?

-  Според мен потребителят трябва да е много добре информиран за това доколко са достоверни източниците му. Да знаят какви са възможностите за цензурата, защо те са такива и защо това е необходимост. Защото от гледна точка на фалшиви новини, на фалшиви профили, тя много често е спасителният елемент. Но от гледна точка на това да се насочва вниманието към нещо удобно или нещо, което е измамно, това вече би било проблем. За да може един потребител да се спаси от проблемите на цензурата, той трябва да е добре информиран, добре осъзнат, действително да е потребител, а не просто консуматор.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43