Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паспортните проверки на пътуващите от и към Гърция стават по-продължителни

Снимка: архив

Повече време за паспортна проверка ще трябва да отделят пътуващите от и към Гърция, заради влизането в сила на европейска директива за борба с тероризма.

Пътуващите от и към Гърция и от и към страни извън Шенгенската зона ще трябва да отделят повече време за паспортна проверка. Причината е влизането в сила на европейска директива за борба срещу тероризма. От Гърция предава нашият кореспондент Катя Пеева:

От днес влезе в сила повишен контрол по гръцките летища за европейски граждани,които пътуват от и към страни,извън Шенгенското пространство.Данните от личните документи се проверяват в съответните база данни по външните граници.Базата  е съставена от информация на гранична служба към Шенгенското пространство,както и данни от Интерпол за изгубени и откраднати паспорти.

Властите приканват пътниците да се явят поне час по-рано от посоченото време за излитане.

По този начин се проверяват всички пътници,излитащи или пристигащи от български летища.Днес няма опашки по гръцките летища,но се предполага,че в началото на турстическия сезон пътниците ще чакат повече време за проверка.

В европейската директива се посочва, че по този начин се  гарантира сигурност  на страните от Шенгенското пространство,че пристигащите или заминаващите лица не представляват заплаха за "обществения ред и вътрешната сигурност".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСОРБ връчва награди в Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще отбележи Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. В 11 часа ще бъдат обявени победителите в тазгодишното издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“.  Ще бъде връчена наградата на НСОРБ в категория..

публикувано на 12.10.24 в 08:10

Очакват се дъжд и захлаждане

През денонощието през района ще премине добре изразен в температурно отношение студен атмосферен фронт. Облачността ще бъде значителна с краткотрайни валежи, относително по-интензивни над Североизточна България. Вятърът още към полунощ, първо в Дунавската равнина, ще започне да се обръща от запад-северозапад, ще се усили чувствително и..

публикувано на 11.10.24 в 18:03

WWF: Изгубили сме 73% от популациите на гръбначни животни в дивата природа

Най-притеснителен е спадът на биоразнообразието в Латинска Америка и Карибския район, където наблюдаваните популации от диви животни са намалели с цели 95%.  Докладът на Световния фонд за дивата природа-WWF, публикуван преди няколко дни, е изготвен чрез индекса „Жива планета“ (LPI) от WWF и Лондонското зоологическо..

публикувано на 11.10.24 в 16:00

Чистотата, ремонтите и градската среда са сред темите, които граждани обсъдиха с кмета на Варна

Чистота, ремонтите, градската среда и имотни казуси бяха сред темите, които граждани обсъдиха с кмета Благомир Коцев по време на редовната му месечна приемна. Както обикновено, редовните срещи на варненци с кмета преминаха при засилен интерес. Голяма част от въпросите, които местните жители поставиха, бяха свързани с преписки за прекратяване..

публикувано на 11.10.24 в 15:48

Европрокуратурата обвини бивш кмет на Варна и още трима за измама с ремонта на пристанище "Карантината"

Офисът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу бившия кмет и бившия областен управител на Варна - Иван Портних и Стоян Пасев, както и на двама официални представители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" във връзка с разследване на докладвана от ОЛАФ за вероятна измама за реконструкцията на пристанище...

публикувано на 11.10.24 в 13:26

Благомир Коцев: Ръководството на „Градски транспорт“ не обяснява защо се правят съкращения в дружеството

Община Варна дава близо 30 млн. лв. годишно за заплати и други разходи за градския транспорт. Много е важно тези пари да отиват за добри условия на труд и добри заплати. Имали сме срещи със синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“, но искам да чуя лично вас, без посредници. Принципал на дружеството е Общинският съвет, който назначава съвета на..

публикувано на 11.10.24 в 13:19

Трус от 5,2 по Рихтер в Черно море

Земетресение с магнитуд от 5.2 по Рихтер е станало тази сутрин в Черно море. Трусът е регистриран в 10.16, според данните на Националния център по геофизика, геодезия и география към БАН.  Земетресението, чийто епицентър е бил по-близо до бреговете на Турция, е усетено и по високите етажи в Добрич, съобщават граждани в социалните мрежи. От..

публикувано на 11.10.24 в 12:17