Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решиха на първо четене:

И кметствата вече ще имат собствени бюджети

Снимка: БГНЕС

Депутатите подкрепиха с редица резерви на първо четене правото на кметовете на кметства да разполагат със собствени бюджети. С приетите на този етап текстове в Закона за местното самоуправление беше решено, че кметовете задължително ще участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на строителни обекти. 

Основната цел на законопроекта е въвеждане на правила за справедливо разпределение на средствата след много случаи на конфликти на местно ниво.

Председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" поясни:

"Случва се през целия мандат, понякога и доста мандати, едно населено място да е обречено на абсолютен недостиг на средства от общинския бюджет, защото въпросният местен кмет, колкото и да е обичан от населението, не е обичан, съответно, от управляващите и Общината".

Младен Шишков от ГЕРБ подчерта, че така ще се гарантират минимални средства за районните кметове и кметовете на кметства: 

"И да не се налага за един пирон да ходят да се молят на общинския кмет да им пуска служебен аванс".

Депутатите обаче видяха много повече негативи, отколкото позитиви в измененията в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Управляващите възприеха предложенията като начало на дебати, но не и като концепция. Според Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" финансова независимост на районните кметства ще доведе до хаос в трите големи града - София, Пловдив и Варна: 

"Ние в трите града създаваме абсолютно независими нови кметове. Този кмет на големия град тогава за какво го избираме".

Танер Али от ДПС попита:

"След като кметовете на кметства ще участват в приемателни комисии, дали ще носят и споделена отговорност".

В опит да се направи финансова децентрализация ще се създадат и проблеми, смята и Емил Христов от ГЕРБ.

В свое становище Сдружението на кметовете на кметства и това на общините също изразяват несъгласие с редица от предложенията в закона. Заради многото резерви по законопроекта беше подкрепен максимално дълъг срок между двете четения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАЗД: Близо 17 000 обаждания на Националната телефонна линия за деца от началото на годината

От началото на 2024 г. до края на месец юли обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето са над 16 600, предаде БГНЕС. Близо 11700 са проведените консултации за психологическа подкрепа. Подадените сигнали за дете в риск на НТЛД 116 111 за този период са 1079. Близо 580 са обажданията от..

публикувано на 21.08.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Над 6 000 зрелостници на матура по български език и литература утре

Очаква се 6 396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура по български език и литература, да се явят на изпит утре (22 август 2024 г.). Той ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. Изпитът ще започне в 8:30 ч. И през тази сесия няма промяна във формата и времетраенето на изпита. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор,..

публикувано на 21.08.24 в 18:37

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на..

публикувано на 21.08.24 в 18:34

Пожарът около Военна болница е загасен

Пожарът, който се разрази днес в района на Военна болница във Варна, вече е потушен, съобщиха от полицията. Щетите от инцидента са само материални. На място ще остане екип на пожарната. Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

публикувано на 21.08.24 в 18:04

Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

Временно бе ограничено движението в участък от бул. "Христо Смирненски" заради пожара в района на Военна болница днес, видя репортер на Радио Варна. Полицаи все още насочват трафика по вътрешни улици. Припомняме, пожар възникна в   строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и..

публикувано на 21.08.24 в 17:49

Повече от 350 самодейци при централното читалище в Балчик очакват енергийното обновяване на сградата

В момента тече подготовката на тръжната процедура за избор на изпълнител,като се очаква работата да започне през пролетта догодина, за да не се попречи на творческия сезон, коментира читалищният секретар Веселин Павлов. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Народно читалище "Паисий Хилендарски- 1870" на Община Балчик..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

Пожар гори в района на ВМА (ОБНОВЕНА)

Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна потушават пожар, възникнал в строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев - директор на ОДПБЗН.  Няма пострадали хора, информира комисар Тотев.  Липсват пожарни кранове в района заради ремонта на бул...

обновено на 21.08.24 в 15:35