Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На Село" в Зорница

6
Светла Попова и Веска Димова


Село Зорница се намира в Обищина Аксаково, на малко повече от 20 километра от Варна.  Един-единствен е пътят до Зорница, минава се по него и на отиване и на връщане – емоцията само е различна в двете посоки.

Отбиваме се от пътя за Добрич след Изворско и още в първите метри след разклона усещаме магията на Зорница. От едната страна пътя се люшкат раззеленилите се вече дървета, а от другата се ширят ниви без край. 

Докато пътуваме по правите , широки улици на селото виждаме и малки, стари  къщурки, и големи, видимо новопостроени. Пред всяка от тях има пролетни цветя. Кметството, разбира се, е на площада в центъра. До него е и читалището, отсреща му - магазина... и неколцина усмихнати жители на селото, седнали на сладка приказка.

Кметският наместник на село Зорница – Снежана Михалева ни посреща. От нея разбрахме, че историята на селото започва от друго, съседно село - Николаевка.

Снежана Михалева

Някога то е било много голямо - заселено с турци и българи. Някои от турските младежи, обаче, не искали да работят и обичали да мързелуват. Съселяните им ги привикали и им дали избор- или да се откажат от досегашния си начин на живот и да започнат да работят, или да се преместят в друго село. Мързеливците избрали да си тръгнат от Николаевка. И така се превърнали в първите заселници на Зорница.

В селото сега има магазин, читалище, църква, лекар, та дори и частна детска градина. Малко са родните села, които могат да се похвалят с толкова богат социален живот. Читалището в село Зорница се казва „САМООБРАЗОВАНИЕ 2006” и също като кметството е претърпяло основен ремонт. В него има и библиотека. Светла Попова, бивша детска учителка и ценител на изкуството е читалищен секретар от две години. Тя обича да помага на съселяните си да разнообразят ежедневието. Харесва и работата в читалището, личи си старанието и усилията, които полага за село Зорница.

Снимка

Преди е имало две певчески групи, в които са участвали жители на селото. Веска Димова е пяла в групата за стари градски песни. Впечатляваща е нейната неуморима натура. Тя помага на читалищния секретар, грижи се за градинките в селото, помага и в църковния храм. Така е научена.

Някак по-е истинско там, по-е човешко в село Зорница. Пожелаваме Ви да „избягате” от напрегнатото ежедневие в града и да го посетите. Непременно седнете под червената тента на магазинчето, отбийте се да видите етнографския кът в читалището, запалете една свещ в църквата и предайте нашите най-искренни поздрави на хората там!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54

Канят варненци на публична дискусия за ремонта на част от ул. „Сирма войвода“

Публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“ ще се проведе днес от 1 8,00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на района. Целта на  дискусията е да бъдат изложени..

публикувано на 04.07.24 в 11:26

Жена рани крака си на ръждясало желязо, стърчащо от пясъка на варненския плаж

Жена нарани крака си на стърчащ ръждясал метален прът от чадър на плажа до втора буна във Варна. Останките от конструкцията са вбити в пясъка, затрупани и трудно забележими.  Когато минах,  изобщо не видях желязото, ожулих си левия крак, разказа Светла Йорданова. С подръчни средства обозначава опасния обект, за да бъдат избегнати по-сериозни инциденти...

публикувано на 04.07.24 в 09:46

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак. За него сигнализираха жители на района на среща с кмета Благомир Коцев. Специалистите са констатирали, че дървото – от вида Бряст, е напълно сухо, наклонено и опасно. Кметът разпореди за 24 часа да бъде премахнато, съгласно графика на заетост на вишката, която е необходима, уточняват от..

публикувано на 03.07.24 в 18:15

Осем номинации за "Почетен гражданин на Варна"

Община Варна организира публично обсъждане на номинациите за почетен гражданин на Варна. Събитието ще се проведе на 9 юли от 17:00 часа в зала „Пленарна“. За най-високото признание на обществеността в града - званието „Почетен гражданин на Варна“ са постъпили номинации за осем души. Сред тях са: - капитан II ранг Николай Данаило в – командир на..

публикувано на 03.07.24 в 15:11

Детски празник за 35-я рожден ден на фирма Комфорт

С емоционален и незабравим детски празник стартираха активностите, с които строителната компания Комфорт отбелязва своята 35-та годишнина. Тържеството беше подарък за децата на служителите на фирмата и затвърждава традицията специалните моменти на компанията да бъдат споделяни с най-младите й приятели и съмишленици. Гости на събитието бяха и децата..

публикувано на 03.07.24 в 08:00

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07