Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес милиони европейци решават какво бъдеще искат за Европейския съюз

Режисьори и актьори в Кан призоваха да гласуваме

500 личности от света на киното, сред които и известни български режисьори, подписаха манифест, в който подчертават важността на гласуването на европейските избори тази седмица.

В защита на свободна и демократична Европа

В манифеста се подчертава значението на гласуването на предстоящите европейски избори.

Документът е подписан от 500 личности от света на киното, сред които Селин Сиама, Вим Вендерс, Мигел Гомеш, Люк и Жан-Пиер Дарден, Валерия Голино, Жак Одиар, Сузане Биер, Павел Павликовски, Джули Бертучели, Коста-Гаврас, Жули Делпи, Стивън Фриърс и много други.

Сред подписалите манифеста са известните лица на българското кино: режисьорите Зорница Попганчева, Стефан Командарев, Светослав Драганов, Константин Боянов, Петър Вълчанов, Петър Попзлатев и Илиян Метев.

От 23 до 26 май нека да гласуваме!

"Да, Европа не е идеална.

Понякога я обвиняваме, напълно основателно, че ѝ липсват душа и емоции, че използва език, който малко от нас разбират.

Упрекваме я, че не може да се справи с екологичните, социалните и политическите кризи, които я разтърсват днес, с трагедията на бежанците.

И все пак, въпреки нейните слабости и недостатъци, виждаме също човечността и красотата ѝ. Опитваме да я обрисуваме чрез изящни изображения и език, който е по-достъпен за всички народи, които я съставляват.

Нека не забравяме, че Европа се обедини в името на мира. От първоначалните 6 държави, днес тя сплотява 28 страни в уникален съюз,  който вдъхновява цялото човечество.

В основата на този съюз са отворените граници, свободното движение, обменът, братството, солидарността и ценностите, които понастоящем са обект на нападки от всички посоки, включително в самата Европа.

Този Съюз ни обединява и чрез културата. В Европа, където иновациите и творчеството винаги са били водещи, културата е мечта, копнеж и истинска амбиция.

Свободната и демократична Европа е също Европа на свободната мисъл и на свободата на изразяване. Наше задължение е да я защитаваме от екстремизъм и ретроградно мислене, които -отново плъзват като зараза.

Длъжни сме да укрепваме и подобряваме това толкова крехко равновесие, като противостоим на онези, които искат да го разрушат чрез разединение, отхвърляне, бягство или изолация.

На въпроса как да изградим желаната Европа – Европа, която обединява, която е отворена и предлага пространство на свобода и мир, трябва да отговорим чрез ангажираност и чрез борба на идеите, за да избегнем борбата на оръжията.

Затова между 23 и 26 май ще гласуваме на Европейските избори. Залогът е нашето общо бъдеще, нашето бъдеще въобще."

Инициативата за манифеста е на Гилдията на френските филмови режисьори (SRF), Селекция „петнайсетте (филма) на режисьорите“ (Directors' Fortnight), Европейската филмова академия (EFA), Федерацията на европейските филмови режисьори (FERA) и Асоциацията на аудиовизуалните автори (SAA).

Пълният списък на подписалите манифест ще намерите в приложение на съобщението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42

Жълт код за валежи във Варна и Добрич

Днес по преминаващ фронт времето ще остане облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. В следобедните часове е възможно развитие и на купесто-дъждовна облачност и на места валежите да са интензивни с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, ще променя посоката си, към нощта ще се усили от северозапад. Сутринта остава топло с високи минимални температури от 16..

публикувано на 06.10.24 в 08:15

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14