Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Дурмушлийска - 60 червени мъниста по пътя...

| обновено на 25.05.19 в 16:21

На 23 май, в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, и в навечерието на своя 60-годишен юбилей на 5 юни, народната певица Галина Дурмушлийска гостува в село Чийшия (днес Городне), Болградски район, Украйна. Със съвместен концерт с бесарабските българи певицата отбеляза своята кръгла годишнина. 

Снимка

Те са подготвили моя концерт без да говорят много. Невероятен сценарий! Даваха ми на шест пъти по десет червени мъниста и аз си нижех, седнала на сцената, гердан през цялото време, гледайки как ме поздравяват. Всичко, което го имат като култура, беше на сцената. За всеки десет години те казваха по нещо: първите десет ти си била при мама и тати, ти си се учила... и т.н., много мило беше, като същевременно вървят песните. Това беше хубава идея, не бях го виждала до сега. 

Снимка

Аз избрах да дойда при тях да празнувам своя празник, защото 60 години първо не са възраст, в която да викаме много "Ура!", и като си помислих в годините къде съм била най-щастлива, аз съм се чувствала много добре при тях винаги. Дойдох на 12 май и започнахме да репетираме за концерта. Получи се много интересно. За мен беше ново, че от концертите ми в с. Чийшия те са научили моите песни, аз пък научих техните, и на юбилейния концерт те пяха мои песни, а аз чийшийските, като накрая се събрахме всички и се получи голям празник. (...) Признавам си, че все още съм под влияние на събитието. Това е България преди 30 години. Отношенията там са различни, хората са много сърдечни, гостоприемни, все едно си в приказка. Първо, много работят и то тежък труд, пътищата им не искам да Ви казвам какви са - в България и на село няма такива. Знаете, политиката в Украйна сега е деликатна, а те са все пак група българите... Много българи в душите си, сълзите им веднага излизат - само като ме видят. Аз съм като знаме, една българка, дошла в селото им, това е събитие. Пях в препълнен летен театър в Чийшия, много хора, с много цветя, такава емоция! Голяма, силна, позитивна енергия на тържеството на музиката, на красотата, на българското слово, много красиво беше! Като бях в България се бях отчаяла малко от всичко, което виждам в живота, но тук картината е друга. Имам надежда. Как живеят в един много по-труден свят, и въпреки това са много силни духом. Нас, българите, ни събира българското слово и българската песен. Да не ги губим, това е истината, това е силата ни!

Цялото интервю с Галина Дурмушлийска чуйте в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Политологът Светлин Тачев: Най-вероятно ще имаме най-фрагментирания парламент до момента

Най-вероятно България ще има най-фрагментираното Народно събрание до момента. Това коментира за Радио Варна политологът от социологическа агенция "Галъп" Светлин Тачев. По думите му голямата изненада на тези избори е високата избирателна активност. В момента има шанс тя да се доближи до данните от предсрочните парламентарни избори през октомври 2022..

публикувано на 28.10.24 в 09:05

A.J. Mills (KK’S PRIEST, HOSTILE): Всички са пристрастени към социалните медии

Интервю с A.J. Mills (KK’S PRIEST, HOSTILE) През 2011 година светът на хеви метъла беше разтърсен от новината, че JUDAS PRIEST и K.K. Downing се разделят. Единият от прочутото китарно дуо вече нямаше да е част от британските класици. JUDAS PRIEST продължиха по пътя си с новия китарист Richie Faulkner. K.K. Downing не стоя дълго със скръстени..

публикувано на 28.10.24 в 08:25

В село Тополи се надяват политиците да не се сещат за тях само по избори

Село Тополи е част от община Варна, в него живеят малко над 3000 души, но много варненци имат къщи там.  Има интересен фолклор, по традиция фолклорната група винаги печели награди на международни конкурси.   Избирателната активност до 17,00 часа е близо 30 процента. Димитричка Минева и Виолета Недева казват, че се живее добре в селото. Но се..

публикувано на 27.10.24 в 16:30
Велин Жеков

Велин Жеков: Денят на вота във Варна започна нормално

Изборният ден във Варна и региона е започнал нормално, всички секции за частичния  местен вот в районите "Одесос" и "Приморски" - 199, както и за парламентарните избори, които са 655, са открити. Седмият вот: Как протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се) Това съобщи Велин Жеков - председател на Районната избирателна комисия и на..

публикувано на 27.10.24 в 09:03

Веселите кулинарки от село Изгрев: В управлението на държавата трябва да има повече жени

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненска област.  Там хората са много задружни и всяка седмица организират различни кулинарни конкурси, акции по почистване на двора на храма, на улиците, участват във фолклорни фестивали. Атанасова е моторът на тези инициативи, тя е неформален лидер на..

публикувано на 26.10.24 в 08:05

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20
доц. Диана Петкова

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта. С най-високото отличие..

публикувано на 24.10.24 в 08:00