Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На цигулката - с любов

Своята 85-а годишнина чества през 2019-а Радио Варна. Сред събитията, с които ще бъде отбелязан празникът, е концертът на открито, на входа на Морската градина, в неделя, 16 юни. Събитието започва в 19 часа, а входът е свободен. Диригент на „Концерт в лятна вечер“ е Страцимир Павлов, а на сцената ще се качат музикантите от Симфоничния оркестър при Националното училище за изкуствата „Добри Христов“ във Варна.

Класическа и филмова музика ще зарадва слушателите и приятелите на Радио Варна, което... винаги е първа цигулка.

Олга Карова се срещна с първия цигулар-солист на симфоничния оркестър. Свилена Иванова е първа сред първите цигулки, тя има втората водеща роля след диригента:

Как би определила отговорността, която носиш, като концертмайстор на оркестъра?

Нося еднаква отговорност като всеки участник в оркестъра, понеже всеки е важен. Да, като по-голяма от всички, нося по-голяма отговорност. Но определено всички сме еднакво силни в оркестъра.

Кога започна с любовта си към цигулката?

Започнах да свиря на пет години. Както в повечето случаи – родителите проявиха по-голямо желание от мен. Винаги съм обичала класическата музика, понеже основно това се е слушало в семейството ми. Като по-голяма, започнах да обиквам инструмента и да намирам утеха чрез музиката, да се отпускам повече на сцена емоционално.

В различни ситуации си попадала по време на концерт, някои от тях?

На концерт ми се е случвало съпултничката ми – момичето, което стоеше до мен на този концерт, когато обръщаше страниците, захвана не една, а две. Беше много голям шок, въпреки че го знаех наизуст как продължава. Трябваше аз да поема реакция и да обърна страницата на правилното място. Отне може би секунди, обаче като водач трябваше да подам как влизаме. Мисля, че всички успяха да влязат навреме.

 Първата цигулка в оркестъра първа в живота ли е?

Първата цигулка означава да изпълняваш определена функция в оркестъра, понеже без втори цигулки няма накъде. Като личност не обичам да командвам, повече обичам да изпълнявам, но пък да си концертмайстор също изисква да изпълняваш – не само да командваш.

 С каква емоция може да бъде описана мелодията на цигулката?

Звукът на цигулката е много изразителен, директен, понеже е много тих. Той може да бъде и силен, и мек. Толкова много емоции могат да бъдат изказани чрез звука на цигулката, че не мога да го опиша.

Какво не може да бъде изсвирено на цигулка?

Тишината. Всъщност – не. Има паузи в музиката, така че сякаш всичко може да бъде изказано.

Трудно ли се овладява самият инструмент?

Да, определено изисква много търпение и борба, защото да свириш часове наред всеки ден изисква борба с личността, защото не е най-приятното нещо да свириш пасажи от горе до долу.

Цялото интервю със Свилена Иванова чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Тополи се надяват политиците да не се сещат за тях само по избори

Село Тополи е част от община Варна, в него живеят малко над 3000 души, но много варненци имат къщи там.  Има интересен фолклор, по традиция фолклорната група винаги печели награди на международни конкурси.   Избирателната активност до 17,00 часа е близо 30 процента. Димитричка Минева и Виолета Недева казват, че се живее добре в селото. Но се..

публикувано на 27.10.24 в 16:30
Велин Жеков

Велин Жеков: Денят на вота във Варна започна нормално

Изборният ден във Варна и региона е започнал нормално, всички секции за частичния  местен вот в районите "Одесос" и "Приморски" - 199, както и за парламентарните избори, които са 655, са открити. Седмият вот: Как протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се) Това съобщи Велин Жеков - председател на Районната избирателна комисия и на..

публикувано на 27.10.24 в 09:03

Веселите кулинарки от село Изгрев: В управлението на държавата трябва да има повече жени

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненска област.  Там хората са много задружни и всяка седмица организират различни кулинарни конкурси, акции по почистване на двора на храма, на улиците, участват във фолклорни фестивали. Атанасова е моторът на тези инициативи, тя е неформален лидер на..

публикувано на 26.10.24 в 08:05

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20
доц. Диана Петкова

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта. С най-високото отличие..

публикувано на 24.10.24 в 08:00

Поетът Валери Станков: Обичам този свят въпреки неговите недостатъци и изкривявания

Въпреки недостатъците и изкривяванията в този свят, аз продължавам да го обичам. Това подчерта за Радио Варна поетът Валери Станков.  В контекста на провелите се частични местни избори във Варна и в навечерието на балотажа за същите, Станков разсъждава, че никога не би се кандидатирал за кмет на Варна.  "Защото през последните 30 години..

публикувано на 23.10.24 в 08:00

Д-р Васил Тенекеджиев: Римската статуя най-вероятно е надгробна фигура

Мраморната статуя на мъж от римско време, открита във Варна, най-вероятно е надгробна фигура. Това коментира в предаването на Радио Варна "Гравитация нула" археологът гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев . " Специалистите по епиграфика, с които се консултирахме, смятат, че това най-вероятно е така, следейки по формулата, която е използвана. Там се..

публикувано на 22.10.24 в 08:00