Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече чужди туристи оставят плажовете, за да обикалят България

2
Снимка: БГНЕС

Независимо че на Българското Черноморие сезонът не се очертава да бъде от добрите и туристическият бизнес има големи опасения за неговия успех, във вътрешността на страната се наблюдава увеличение на интереса към туристическия продукт. Това отбелязват от Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенти.

Те посочват, че в последните години това се очертава като положителна тенденция – април, май, юни, септември, октомври, са най-активните месеци за културно-опознавателен туризъм, който генерира и висок растеж и приход.

В края на годината ще можем да кажем дали настоящата година е била толкова успешна за алтернативните форми на ваканции и пътувания.

Даниела Стоева, която е председател на Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенции, коментира темата пред БНР:

“Определено се забелязва, даже и с просто око, не е необходимо да търсим статистически данни, че има ръст на туристопотока към България във вътрешността на страната, ориентиран в различните видове алтернативен туризъм. Това е тенденция от няколко години насам. Не мога да кажа, че това се случва именно тази година. Миналата година данните, с които боравим, са изключително оскъдни по отношение на това, което статистиката ни предлага, но правейки паралел какво се случва в градовете, които са основни центрове на културния туризъм, забелязваме едни ръст, който се движи от между 18, 20, 22% - последните две години“.

В интервю за предаването “Хоризонт до обед“ Стоева коментира още дали това важи в еднаква степен за българските и за чуждестранните туристи:

“Смятам, че в момента посоката на растеж е по-скоро във входящия туризъм, т.е. чуждестранните туристи в България. Естествено има раздвижване във вътрешния туризъм по отношение на обектите ни, свързани с културно-историческото наследство, особено от страна на ученическите ни екскурзии, но този ръст, който ние отчитаме, е на база на посещенията на чуждестранни туристи“.

Интервюто с Даниела Стоева може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20