Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци възхитени от новата релефна карта на Морската градина

| обновено на 27.07.19 в 12:48
9
Релефна карта, Морска градина Варна
Снимка: Д.Дончева



Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина и с  надпис на брайл за хора с нарушено зрение, бе открита на входа на парка. Тя включва 3D макетни изображения на 28 обекта, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоопарка.

Важен акцент в композицията са личността на създателя на Морската градина на Варна Антон Новак и на тогавашния кмет на Варна Михаил Колони, който поставя идеята за направата на Морска градина и по чиято покана австрийският възпитаник идва във Варна.

Постаментът на скулптурата е от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетните изображения са от месинг. Автор на проекта е Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. А финансирането е със средства от университета, от фонд "Култура" към община Варна и лично от автора.

Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания.  Идеята е скулптурата да остане дълготрайно част от парковата среда.

"Това, което се случи днес е много важно за Варна, за варненци и за гостите и за хората с увредено зрение.", коментира за Радио Варна Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания в морската столица. И допълни:

"Този макет е уникален за страната. Той е с изключително добра изработка на сградите и на брайловите обозначения. Картата много ми харесва, не само защото познавам всички обекти и им се радвам, но тези релефни карти, които съм виждала в други страни - в Чехия, Италия, те са без брайлови означения и просто представляват една купчинка фигури и трябва някой да ти обясни кое какво е. Ако някой разруши тази карта няма какво да спечели. Така че, моля ви се, вандали, умната!"

Присъстващите на откриването днес изразиха възхищението си от идеята и реализацията на релефната карта. Варненци споделиха, че тя е направена с много труд и със сърце и се надяват новата варненска забележителност да бъде опазена от посегателства.

Чуйте мнението на хората в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Заповед увеличава гаранциите, които дават фирмите за ремонтите във Варна

От днес, 1 октомври 2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия. Съгласно измененията  фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване..

публикувано на 01.10.24 в 12:09

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30