Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМ разказва 140-годишната история на Българските военноморски сили

Снимка: https://historymuseum.org

На 12 август Българските военноморски сили отбелязват 140 години от своето създаване. На тази дата през 1979 г.  руската армия оставя на новосъздаденото българско княжество няколко малки парахода, парни катери и гребни лодки, от които е сформирана първата българска военна плавателна част - Дунавската флотилия, в град Русе.

Националният исторически музей посвещава специална изложба на събитието. В нея, освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери - пистолет „Маузер HSc”, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г.

„Интересен акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. - година, след като България слага началото на собствен подводен флот и става десетата държава в света, която притежава такъв. Това начало е положено на 25 май 1916 г. в пристанището на резиденция „Евксиноград”, когато става предаването на германската подводница „UB - 8”, каза Христо Христов от отдел “История“ на НИМ.

"Подводницата е зачислена в редиците на нашия флот под името „Подводник 18”. Тя е произведена в град Кил от немската фирма „Германия верфт” през 1914-1915 г. На лицевата страна на медала е лика на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст.“

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Te са притежание единствено на Националния исторически музей и са дарение от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза. До средата на двадесети век в българския военен флот няма действащ морски офицер с по-висок чин от контраадмирал. Адмиралският чин и униформа са привилегия само на управляващия владетел и те са единствените в България за този период.

В експозицията може да бъде видяна и снимка на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г. Любопитен момент от неговата кариера е участието му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век - морската битка между флотовете на Руската империя и Япония през месец май 1905 г. при Цушима.

Още интересни истории и факти, свързани с изложбата на НИМ по повод 140-тата годишнина от създаването на Българските военноморски сили, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35