Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на западнонилска треска у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България е регистриран първи случай на западнонилска треска за тази година, след като болестта беше потвърдена при 60-годишна жена от Монтана. Жената вече е в стабилно състояние, съобщи пред „Хоризонт“ професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

„Знаете, това е заболяване, предавано чрез комарите и протича със засягане на централната нервна система. Тази жена е била с неврологична симптоматика от около седмица. Вече е добре и нещата при нея вървят благоприятно. Заболяването е заразно, само ако е в острата фаза, в температурната фаза, ако някой комар ухапе, и пренесе на други хора. Заболяването не се предава директно от човек на човек, предава се само чрез комар или чрез заразена кръв при кръвопреливане“.

Според професор Кантарджиев пикът на западнонилската треска предстои в края на този месец и през септември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: Вирусът на западнонилската треска не е характерен за нашата страна

"Страната ни е северна граница на района на разпространение на вируса на западнонилската треска. Този вирус не е характерен за нашата страна. Може в някои топли и влажни лета да се появят единични случаи, но ние не сме мястото, където това заболяване се..

публикувано на 07.08.19 в 14:09
Проф. Тодор Кантарджиев

Детето от Русе, за което имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса

Окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести е, че детето от Русе, за което се имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса, съобщи директорът на Националния център..

публикувано на 06.08.19 в 16:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екоминистърът Петър Димитров и кметът на община Белослав Диан Иванов на оглед на дерето, което преля след проливния дъжд в сряда.

Екоминистърът: Състоянието на отводнителната инфраструктура у нас не отговаря на екстремните промени в климата

Състоянието на отводнителната инфраструктура не отговаря на екстремните промени в климата, това е посочено в специален доклад на МОСВ, в който се предлага и програма за действие, още при премиера Николай Денков. Определянето на максималните..

публикувано на 13.09.24 в 15:03

80 литра дъжд на кв/м е паднал в район "Приморски"

Най-много щети от проливният дъжд от сряда сутринта е нанесъл в северната част на район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и..

публикувано на 13.09.24 в 14:28

Катастрофа с учебен самолет на демонстрациите в авиобаза "Граф Игнатиево"

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебен самолет L-39 ZA, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при..

публикувано на 13.09.24 в 13:45

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

В Тубдиспансера се забелязва тенденция за намаляване на загубите

Финансовото положението на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна остава тежко, но се забелязва тенденция за намаляване на загубите. През 2023 г.  счетоводната загуба е била в размер на 389 хил. лева при 409..

публикувано на 13.09.24 в 11:55