Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Снимка: narodensport.eu

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител, Йордан Генов, се завърна с два сребърни и един бронзов медал от тази голяма надпревара. Той разказа на Румен Генов какво е преживял в Торино :

-  В кои дисциплини спечели медалите – два сребърни и един бронзов?

-  Дисциплините са 80 метра с препятствия, 300 метра с препятствия и троен скок. Това бяха моите дисциплини. Разбира се, имах още един старт, на който не успях да се явя и така изпуснах още един сребърен медал, сега като видях какви са постиженията на другите участници. Имаше два часа разлика и просто техническия съвет на нашата организация сметна, че е по-добре да не участвам, за да не се преуморя.

-  Ти с каква нагласа тръгна? Очакваше ли титла от този голям шампионат?

-  Очаквах добро класиране. Имах боен дух, бях решил да се боря.

-  Като сравняваш резултатите от тренировките тук, от подготовката, това, което даде в Торино, близко ли е до върховите ти постижения?

-  Близко е, но е под истинските ми възможности. При мен се получи много интересно, защото в дисциплината 80 метра с препятствия при загрявката се представих много добре, но когато излязох на пистата не бягах добре. Въпреки това, успях да се класирам на второ място.

-  Три медала от европейски олимпийски игри не е малко постижение, независимо какви са медалите.

-  Аз съм доволен. В дисциплината 300 метра с препятствия имаше изявен лидер, много силен състезател. Неговото постижение е много по-добро от балканския рекорд и от нашия републикански.

-  Сега какво ти предстои?

-  Може да тренирам по-леко, но почивка не си давам. Имам възможност да участвам в европейското първенство, което е само за атлетика и се провежда във Венеция, но няма да се включа. Ще участвам на балканските игри, обаче. Те са в Букурещ на 20 септември. След това на турнира във Варна, който се провежда за първи път и носи името на треньора Веселин Тончев. Той беше и мой треньор като юноша, той ме е учил на препятствия и на средни бягания. В тези две състезания ще участвам със сигурност, ако съм жив и здрав.

-  На колко години си сега?

-  На 1 януари навърших 73 години.

-  Колко пъти тренираш седмично?

-  Със сигурност три пъти, понякога и четири.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45