Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чували ли сте за Варненския халколитен некропол? А да сте го виждали?

Няма варненец и дори българин, който да не е чувал за Варненския халколитен некропол. Знаят го и мнозина по света. Но на пръсти се броят хората, които наистина са го виждали. Мястото, на което преди 47 години беше намерено най-старото обработено злато в историята на човешката цивилизация в момента тъне в забрава.

Затова студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще предложат концепции за социализация на Варненския халколитен некропол. В средата на тази година по инициатива на сдружение „Варненски некропол I” теренът беше почистен, но достъпът до него остава труден. Иначе златото, открито там, е изложено в Регионалния исторически музей във Варна. Но все повече варненци и туристи проявяват интерес към мястото, където всъщност се намира Варненския халколитен некропол.

Снимка

Той е открит през 1972 година. След като е проучен, мястото е изоставено, а след промените и почти забравено. За него си спомнят малцината, които имат градини до обекта.

30 години по-късно започва неговото възкресяване. Студенти ще се опитат да предложат идеи как да стане това. Днес двама магистри от програма „Опазване на културното наследство“ - Искра Веселинова и Борислава Сярова се запознаха с терена. 

Снимка

Ментор на студентите е професорът по опазване на културното наследство Нора Ломбардини от Италия. "Един археологически обект е едно много сложно място. Много е трудно да се работи и да се управлява. Също така е много сложно след това да се пресъздаде какво точно е ставало на този терен. За това е важно в процеса на т.нар. социализация на дадено място, да са предвидени събития, начини, чрез които хора, които нямат представа от археология и история, да бъдат привлечени и да видят наживо самото място", казва тя.

Снимка

Според най-оптимистичните планове до четири пет години мястото, където е открит варненският халколитен Некропол и най-старото технологично обработена злато в света, ще бъде достъпно за посещения. 

Повече от разказите на очевидците и участниците в проекта - чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отхвърли жалба на ДПС на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври, предаде БНР. От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 17:55

Влагат 45 млн. лева в ремонти и нови сгради на училища и детски градини във Варна

Във Варна предстоят големи инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура.  Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Павел Попов. По Програмата на МОН за „Изграждане пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 г.- 2022г.” над 400 деца от 2-ри..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Община Варна работи по довършването на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“

В момента се прави експертиза за състоянието на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“. Постигнати са съдебни споразумения, имотът вече е придобит от общината,  като е прехвърлен от Министерството на младежта и спорта, а общинската администрация е подготвила средствата за довършването му.  Около 1300 деца от две години са без физкултурен салон, а..

публикувано на 12.09.24 в 17:07

Задържаха 51-годишна жена от Добрич, нанесла побой на майка си

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа 51-годишна жена от града, нанесла побой на собствената си майка. Задържаната е обвинена за нанесена лека телесна повреда при условията на домашно насилие. При работата по образуваното досъдебно производство е установено, че на 10 септември пострадалата се е..

публикувано на 12.09.24 в 17:00
Руско консулство, Варна

Сградата на бившето Руско консулство става иновативна детска градина

Амбицията на община Варна е през следващата година да заработи нова иновативна детска градина в сградата на бившето генерално консулство на Русия, която ще бъде изцяло реконструирана. Това каза зам.-кметът по образованието Павел Попов. Т ой припомни, че сградата е предоставена от държавата за тази цел. Сградата на Руско консулство ще бъде..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 12.09.24 в 16:28

Над 3100 първокласници ще прекрачат училищния праг тази година във Варна

Община Варна е готова за началото на учебната година, в над 40 училища и детски градини са извършени текущи ремонти, само два-три от ремонтите ще се довършват след 16 септември, но това няма да възпрепятства занятията. В общинските училища ще започнат училище над 3100 първокласници. 1900 са абитуриентите. това  съобщи заместник-кметът по..

публикувано на 12.09.24 в 16:01