Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Прави ли ни вегетарианството по-здрави и добри

Разговор за рисковете и ползите от отказа от животински продукти в Световния ден на вегетарианството

БНР Новини
Снимка: pxhere

"Вегетарианците са в по-добро здраве, те не страдат от висок холестерол, подагра, рак на дебелото черво. Освен това са по-толерантни хора" - заяви д-р Емилова, собственик на едноименна клиника в студиото на "Нашия ден" по повод Световния ден на вегетарианството. Тя прави тези заключения на базата на опита си като терапевт и твърди, че през практиката си има опит с около 48 хил. души.  

В разговора участва и личният треньор Николай Ценков, който заема една не толкова радикална позиция и смята, че най-важното е да се храним и живеем правилно. "Хората получават здравословни плюсове, ако водят осъзнат живот, а дали ядат месо или не - не е толкова важно... просто трябва да се замислят  над това как ядат, как се движат, как живеят."

Според него честият прием на месо далеч не е правилният вариант и предлага интересна формула за приема на белтъчини - за нетрениращ човек той трябва да е около грам белтък на килограм - т.е. ако тежите 60 кг. трябва да приемате 60 гр. белтъчини дневно.

В разговора се включва и Веселин Станков, запален поддръжник на веганството. Той твърди, че родители вегани могат да отгледат здраво потомство, тъй като са компетентни и информирани относно ползите и рисковете от изключването на животински протеини от диетата.

Николай Ценков изтъква, че всеки трябва да се интересува от диетата си и да яде "просветено", тогава няма причина да се отказва от каквото и да било...

За д-р Емилова, която твърди че веганството повишава вероятността от зачеване, "децата на веганите се раждат умни и красиви, те стават отличници, не пушат и не пият." Тя не привежда статистика, а гарантира със сърцето и опита си, че децата на вегани и вегетарианците превъзхождат останалите.

"Хората са неграмотни и затова тъпчат себе си и децата си с месо и затова са болни - твърди още тя и добавя, че за онези, които не искат да се отказват напълно от животинските продукти, един прием на месо седмично, но не на купено от супермаркет месо, е позволено, същото се отнася за сиренето или яйцата.

Темата за ползите - предполагаеми или реални - от вегетарианството - е от онези, които разделят мненията и водят до оживени дебати, както проличава и от разговора в студиото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоопаркът във Варна: Не хранете Стойчо с храна, различна от риба

Специалистите от Спасителния център към варненския Зоопарк призовават жителите и гостите на града да не хранят розовия пеликан Стойчо с храна, различна от риба. Те се обосновават с факта, че приемът на човешка храна е изключително неприемлив за този рядък за България вид и може да навреди на здравето му.  Една здрава птица от този вид без проблем..

публикувано на 17.04.25 в 16:47

Аладжа манастир и Побити камъни с празнично работно време

Аладжа манастир ще бъде отворен за посещение на 18 април (петък), 19 април (събота) и 20 април – Великден (неделя) от 10.00 до 17.00  часа, почивни дни ще бъдат 21 и 22 април (понеделник и вторник).  Побити камъни ще бъде отворен за посещение на 18 и 19 април (петък и събота) от 10.00 до 13.00  часа. На 20 април –  Великден, обектът ще бъде затворен за..

публикувано на 17.04.25 в 15:48

С великденско хоро в Куманово събират пари за над 150-годишния храм в селото

Великденско хоро ще събере жители и гости на село Куманово на празника. Инициативата "Хоро на мегдана" се организира за трета поредна година. За първи път проявата се извършва с благотворителна цел. Жителите на Куманово решават да се обединят за важна кауза - събирането на средства за ремонт на църквата в селото. Това каза Пламена Маврова,..

обновено на 17.04.25 в 11:27

47 000 лалета радват варненци в Морската градина

47 000 лалета от различни сортове и цветове радват посетителите на най-големия парк във Варна – Морската градина. Фигуралните композиции с любимите пролетни цветя в ярки цветове и елегантни форми са подготвени още през есента, съобщават от Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“. Лалетата покриват площ от над 3 дка по Алеята на..

публикувано на 17.04.25 в 10:41

Благотворителен кулинарен базар „Да отворим сърцата си за Кристиян“ в Балчик

Благотворителен кулинарен базар „Да отворим сърцата си за Кристиян“ организират самодейците в Балчик от клуба за народни хора „Троп – троп“ и танцов състав „Веселие“. На 18 април от 11.00 часа пред магазин „Аквилон“. „Заповядайте на нашия базар, където вкусното се среща с доброто! Очакват ви домашно приготвени ястия, сладки изкушения,..

публикувано на 17.04.25 в 09:36

За смисъла и символиката на Велики четвъртък

Днес е Велики четвъртък. Четвъртият ден от Страстната седмица е наричан е още ден на пречистването.  Според Евангелието, четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от няколко важни събития: Иисус умива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва..

публикувано на 17.04.25 в 07:28
Възникнала в средата на 50-те години на 20 в., шопската салата е една от кулинарните визитки на България

Три български салати са в топ 15 на най-добрите в света

Цели три традиционни български салати попаднаха в топ 15 на най-добрите в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas. Шопската салата е класирана на 6-то място със средна оценка от 4.3 звезди. От гласувалите за най-известната българска салата, 88% са дали своето одобрение. В изданието е посочено, че шопската салата се появява през..

публикувано на 17.04.25 в 07:17