Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинописните изследвания, пресъздадоха ястия от най-старите известни рецепти в света, предаде БГНЕС.
Инструкциите за агнешка яхния приличат повече на списък на съставките, отколкото на рецепта: „Месото се използва прясно. Варите вода. Добавяте финозърнеста сол, сушени ечемични питки, лук, персийски шалот и мляко. Смачквате и добавяте праз и чесън. ”Но е невъзможно готвачът да разкрие липсващите парчета. Писателят на тази рецепта е мъртъв от около 4000 години”, казват изследователите, съобщава Би Би Си.
Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинопис (вавилонската система за писане, разработена за първи път от древните шумери от Месопотамия), работи за пресъздаването на това ястие и три други от най-старите известни рецепти в света. Един вид кулинарна археология, която използва таблети от Вавилонската колекция на университета в Йейл, за да придобие по-задълбочено разбиране на тази култура чрез кулинарията.
„Това е като опит да реконструирам песен; една единствена бележка може да направи всичко различно.“, каза Гойко Барамович, посочвайки таблетите с размер на меки корици под стъкло в Природонаучния музей на Йейл Пийбоди. Той е експерт по асириология на университета в Харвард и организира екип, който има за задача да върне рецептите към живот.
Три от таблетите на Йейл датират от около 1730 г. пр. н.е., а четвъртият е от около 1000 години по-късно. Всички таблети са от Месопотамския регион, който включва Вавилон и Асирия - това, което днес са регионите на Ирак на юг от Багдад и на север от Багдад, включително части от Сирия и Турция. От по-старите три таблета най-интересно е изброяването на съставки, което възлиза на 25 рецепти за яхнии и бульон; другите две, съдържащи допълнителни 10 плюс рецепти, описват по-задълбочено инструкции за готвене и предложения за представяне.
Предизвикателството беше да се отделят слоевете на историята, като се запази автентичността на съвременните съставки.
"Те не са много информативни рецепти - може би дълги четири реда - така че правите много предположения", казва Пия Соренсен, химик от Харвардския университет по храните, който е работил кулинар Патриша Джурадо Гонзалес по усъвършенстването и уточняването на пропорции на съставките, използвайки научен подход.
„Всички хранителни материали са еднакви днес и преди 4000 години: парче месо си остава парче месо. От физическа гледна точка процесът е същият. Има наука, която е същата днес, както преди 4000 години“, казва Джурадо Гонзалес.
Учените кулинари използват това, което знаят за човешките вкусове, основи за приготвяне, които драстично се променят с течение на времето и това, което те предположиха, може да са правилните пропорции на съставките, за да излязат с най-доброто си предположение за доближаване до автентичните древни рецепти.
„Това е идея, която може да се ръководи от това, което работи и днес - ако е твърде течно, ще стане супа. Като разгледаме материалните параметри, можем да увеличим представата си за това какво е - в повечето случаи яхния.”, каза Соренсен.
Това, което изследователите разкриха, отчасти показва, че това е еволюцията на агнешката яхния, която все още е разпространена в Ирак, и върви ръка за ръка с поглед назад във времето към „високата кухня на Месопотамия“, която подчертава изискаността на 4000 – годишната рецепта на стари готвачи, каза Агнет Ласен, асоцииран уредник на вавилонската колекция на университета в Йейл.
Ще има променлива облачност с повече слънце в сутрешните часове, почти без валежи. През нощта ще е почти тихо, а утре ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, следобед по Черноморието от изток, а привечер навсякъде ще се ориентира от североизток. Минимални температури между 13° и 18°, по крайбрежието до 20°, максимални от 25° до 30°..
"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе за 11-а година на плажа във варненския кв. „Аспарухово“ на 23 август. Началото й е от 19 часа и ще бъде съпроводена с богата музикално-артистична програма. В програмата са включени жива музика, артистични изпълнения, танци и приятни изненади. Над 30 артисти ще се включат в събитието, съобщиха..
Над 60 филма включва фестивалната програма на 33-тото издание на "Любовта е лудост", който ще бъде официално открит от 19 часа тази вечер във Фестивалния и конгресен център. Начало на събитието ще даде италианската романтична комедия на режисьора Паоло Дженовезе "Любовта е лудост". За първи път от години насам в конкурсната програма на "Любовта..
С валидиране на две пощенски марки от представители на филателните дружество в Добрич и Варна в Балчик започна 11-ото издание на Международния форум „Българско наследство“, който се провежда за пореден път в датите 22-24 август. На едната от тях е образът на Георги Казанджиев и корицата на неговата книга „ 85 години от Крайовската спогодба -..
Две нови групи за целодневен престой са разкрити в новата пристройка към детска ясла №7 „Роза“, като интересът към тях е бил голям и местата вече са запълнени. Директорът Даниела Йорданова съобщи, че една от групите вече се посещава от 12 деца, като пет от тях са напълно адаптирани, спят на обед и остават целодневно на ясла. През следващата седмица се..
В рамките на националната научна конференция „85 години от Крайовската спогодба“, която ще се проведе днес в Туристическия информационен център „Мелницата“ в Балчик, Регионален исторически музей – Добрич представя фотодокументалната изложба „Добруджа 1940“. Тя поставя началото на редица инициативи на отдел „Нова и най-нова история“, с които музеят ще..
Общинският приют за безстопанствени кучета в Каменар организира кампанията "Снимка с муцунка". Нейната цел е да се помогне на кученцата да си намерят дом. Тя ще се проведе на 23 август, събота, от 10 часа в приюта, където по сетителите ще има възможност да си направят снимки с избрани от тях кучета, с които после ще могат да се включат във..