Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски автоинструктори са против новите правила за обучение на кандидат-шофьорите

Голяма част от варненските автоинструктори са против промените за увеличение на часовете по кормуване от 31 на 42 и въвеждането на интегрирана система за контрол на обучението по практика. Това каза за Радио Варна дългогодишният автоинструктор Милена Томова. Тя обясни, че теоретичното обучение трябва да бъде осъвременено и разкрепостено като се даде възможност на кандидатите сами да избират формата на обучение – дистанционно, самообучение или под формата на консултации, а не да бъдат намалени часовете по теория както е предложението.

„А що се касае до увеличение на часовете по практика, от 31 на 42,  смятаме, че е необосновано тъй като и в момента две трети от кандидатите полагат успешно практически изпит от първия път. От останалата една трета почти всички полагат успешно изпита си с второто явяване и изключително малка част от третия път. Всеки един кандидат има право да си взима допълнителни часове. Защо е необходимо всички да взимат големия брой часове и всички да ги заплащат при положение, че задължително при 42 часа ще се вдигне цената и много от кандидатите няма да могат да я платят?”, допълни Томова.

Качеството на изпита да се подобри, да се увеличи заплащането на инспекторите, за да има повече добре обучени и квалифицирани кандидати  - това е начина да се провери дали кандидатите са подготвени, каза още Милена Томова.

Тя допълни, че предвидените промени няма да променят броя на катастрофите и жертвите на пътя. „Всички знаем, че разковничето за тяхното намаляване е във възпитанието и контрола. Когато децата ни са във формите за обучение са по-ниски от тревата и по-тихи от водата, като излязат – тогава стават себе си.”, коментира Милена Томова. И допълни:

„Всички имаме деца и искаме да са живи и здрави. Контролът на пътя е най-важното. Камери ли, какво ще слагат? Това чувство за безнаказаност, тези безумия, които се случват ежедневно не са от обучение. И 80 часа да ги направят не могат да им променят поведението. Поведението и възпитанието се формират далеч преди децата да станат на 18 години.”

Автоинтрукторите са против и въвеждането на интегрирана система за контрол на обучението по практика, която включва и правенето на селфи на изпитващия и курсиста. Те смятат, че тя вместо да улесни работата им ще я влоши. Тази система също предполага допълнителни разходи като купуването на телефон. Тя по-скоро ще натовари финансово учебните центрове и кандидат водачите, с което ще доведе до по-висок процент неправоспособни шофьори на пътя.

До края на седмицата се събира подписка в подкрепа на становището на Съюза на автоинструкторите във Варна, което следващият вторник ще бъде изпратено до министрите  на транспорта и образованието. Към него ще бъдат прикрепени подписите на инструктори от града.

Това не е първия път, в който варненските инструктори реагират срещу предложените промени. Ако се приеме предложението за 42 часа  практическо обучение и електронната система за контрол на обучението, ще предприемат протестни действия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 147 хиляди българи са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден по Западното крайбрежие на САЩ и Канада , съобщава БНР.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 08:35

ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила в Балчик, втори са "Възраждане"

ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила и на този вот в община Балчик, но само защото ДПС вече е структура от две различни крила. Симпатизантите на Бойко Борисов, отишли до урните, са 1313 или 23.26 на сто от гласувалите 5644, които са 32.5 процента от общо имащите право да гласуват 17 373. "ДПС - Ново начало" и "Алианс за права и свободи" - АПС, събират общо..

публикувано на 28.10.24 в 08:20

ГЕРБ водят с над 30% при 80 на сто преброени протоколи във Варна

При почти 80 на сто преброени протоколи към 7 ч. осем партии са над чертата в област Варна. ГЕРБ са първи с 30.29%, следват "Възраждане", които са втори с 16.15%, с незначителна разлика след тях се нареждат ПП-ДБ с 15.69%. Четвърти са ИТН с 8.55%, следвани от ДПС-Ново начало - шести с 6.61%, "Величие" с 6.26 на сто, а след тях са БСП с..

обновено на 28.10.24 в 07:55

ПП-ДБ спечелиха частичните местни избори във Варна (видео)

Коалиация ПП-ДБ спечели и двата частични местни избора на кмет във Варна. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. Данните са при 100% преброени протоколи. В район "Одесос" за районен кмет е избрана Янислава Шопова с 9 117 гласа срещу Георги Недев, който получава 7 769 гласа. В район "Приморски" за кмет е избран..

обновено на 28.10.24 в 06:34

Девет партии в парламента при 67.73% обработени протоколи

Девет партии в парламента при 67.73% обработени протоколи към 5 ч.  ГЕРБ-СДС печели с 25.9% от гласовете на вота за парламент, втори са ПП-ДБ с 14,99%, показват данните на ЦИК.  На трето място са "Възраждане" са с 14.22%. ДПС-Ново начало (начело с Делян Пеевски)  заемат четвъртото място с 9.33%, БСП със 7.77% засега е пета...

обновено на 28.10.24 в 06:19

Мъгливо сутринта, през деня ще е слънчево

Мъгла има във Варна в момента с намалена видимост до 100 метра, мъгливо е още в Баргас – до 400 метра е намалена видимостта там, димка има в района на Добрич. В Добрич е и най-студено тази сутрин – термометрите отчитат 2 градуса, 3 градуса е в Шумен, 5 в Карнобат, 6 градуса ев Русе, 7 в Ахтопол, по 8 градуса е в Разград, Шабла и Бургас,..

публикувано на 28.10.24 в 06:10
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало"

"Има такъв народ" се представи изключително стабилно на тези избори, каза заместник-председателят на партията Тошко Йорданов, предаде БНР. Според него има ръст в подкрепата на партията. Той още веднъж заяви, че от ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало": "Колко пъти да ви казвам, че няма да работим с формацията около Делян Пеевски. Казвам го..

публикувано на 28.10.24 в 00:16