Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Пардю: България е далеч от отмяна на визите за САЩ

Автор:
Джеймс Пардю
Снимка: БГНЕС

Eдна от водещите международни теми от седмицата беше срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в Белия дом. Доналд Тръмп, съобщи премиерът Борисов, е обещал да работи много активно и скоро да му каже кога ще се случи отпадане на американските визи за българите това. В навечерието на срещата в Белия дом Джеймс Пардю, посланик на Съединените щати у нас в периода 2002-2005 година, публикува критичната му статия - и за Тръмп, и за българските управляващи. В интервю по програма "Хоризонт" на БНР на Деян Йотов той отбеляза: „Отправям тези критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите“.

Въпросът за отпадането на визите  Джеймс Пардю коментира така: "Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса. Мога обаче да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря. В общите изявления след такива срещи винаги обръщайте внимание на глаголите. "Възнамеряват" и "планират" да направят нещо. Или "ще" направят нещо. На мен по-скоро ми изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите".

Цялото интервю на Деян Йотов четете и слушайте тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Машинно гласуване

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели убедително във Варна, "Възраждане" са втори

ГЕРБ-СДС печели убедително изборите в област Варна с два пъти повече гласове от втората по подкрепа партия ПП "Възраждане".  ГЕРБ-СДС са привлекли 47 925 гласа. На трето място е ПП-ДБ, получили доверието на 22 013 избиратели. За "Има такъв народ" гласа си са дали  12 428 симпатизанти. Новата формация на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" са пети във..

обновено на 28.10.24 в 18:25

8 партии влизат в НС, "Величие" остана под чертата

Централна избирателна комисия (ЦИК) публикува  резултати при обработени 100%  СИК протоколи в РИК към 17:00 часа днес, предаде БНР. ГЕРБ-СДС - 642 931 гласа или 26,39% подкрепа. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 346 063 гласа или 14,20% подкрепа. Възраждане - 325 468 гласа или 13,36% подкрепа. ДПС-Ново начало - 281 366..

публикувано на 28.10.24 в 18:03

Съдът отмени решение на ОбС-Варна за актуализацията на Генералния план за организация на движението във Варна

Административен съд - Варна отмени актуализацията на Генералния план за организация на движението на територията на община Варна, който включва забрана за движение на коли в Морската градина, по жалба на собственици на имоти в чертите на Приморския парк. Съдът обяви решението за нищожно, тъй като не е от компетенциите на Общинския съвет, а на кмета на..

публикувано на 28.10.24 в 17:21
Даниел Лорер

Даниел Лорер, ПП-ДБ: Решението на МС за стадион "Варна" е хвърляне на димка

Все още не е ясно Община Варна какъв дял ще запази от дружеството, управляващо стадион "Варна", след увеличаване на капитала му и вложените от държавата 30 млн. лева за довършването на съоръжението. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев, който изказа недоумението си как не е осъществена връзка с представители на кметската администрация по..

публикувано на 28.10.24 в 16:10

Във Варна планират изграждане на два нови парка в "Младост" и ремонт на улица "Вяра"

Изграждането на два нови парка - "Младост" и "Република", в район "Младост", е един от проектите, по които работи Община Варна. Това съобщи на брифинг днес кметът Благомир Коцев. В момента сме на последната права на проектирането им, каза още той, допълвайки, че във Варна отдавна не са изграждани нови паркове.  Ремонтите на малките улици са сред..

публикувано на 28.10.24 в 16:05

От сряда затварят южното платно на бул. "Владислав Варненчик", въвеждат обходни маршрути

От днес при кръстовището на Двете кули се асфалтират преходните трасета между северното и южното платно по бул. „Владислав Варненчик“. С дейностите ще приключи първият, от общо четирите етапа, от проекта на ВиК– Варна за изграждането на канализационен колектор с голям диаметър (Ф2000) и две канализационни шахти. Първият етап ще завърши 10 дни по-рано..

публикувано на 28.10.24 в 15:27

Новите районни кметове и приоритетите им

Новите кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна Янислава Шопова и Николай Желязков заявиха за Радио Варна, че имат амбицията да бъдат отворени към хората и да направят районите си чисти и с добра инфраструктура.  Да вдигне нивото на комуникация между гражданите и кмета, район "Одесос" да е отворен за хората са сред първите задачи пред..

публикувано на 28.10.24 в 14:30