Как да изберем шампанско за новогодишната нощ, защо пенливото вино се е наложило като неизменна част от кулминационната наздравица и каква е най-добрата градация на напитките на празничната трапеза съветва сомелиерът Стефка Свещарова, председател на Асоциацията на сомелиерите и виноценителите. В интервю за предаването "На светло" на Радио Варна тя разказа:
Аз мисля, че не само новогодишната нощ е повод да пием пенливи вина. Традицията на пиене и забава с пенливото вино датира още от 1451-ва г. То е най-технологичното вино, защото при него имаме две ферментации за да се освободят тези балончета, този въглероден двуокис да остане в бутилката е необходимо да добавим към готовото вино един продукт наречен „ликьор дьо тираж” ( liqueur de tirage) - гроздова захар и дрожди, за да започнат дрождите отново да ферментират тази гроздова захар и да се получи тази газировка.
Тоест пенливите вина са с най-сложен процес на добиване.
Да. Самият процес на съзряване на виното, след като тези дрожди са си свършили работата е един дълъг период от три до седем години, следва процес на отстраняване на утайката, етикетиране и отпътуване към пазара. За мен символа на гърмене на бутилката с шампанско е да отворим духа в бутилката, тоест да посрещнем новото време, Новата година с нещо, което може би цяла година сме чакали да кажем. Иначе в автомобилните състезания пак има отваряне на пенливо вино, за да празнуваме и да отбележим, че нещо се е случило, че продължаваме напред и един вид надграждаме следващия момент в живота!
Как да изберем добро шампанско?
Едно вино, наречено шампанско може да се нарече само произведено в областта Шампан във Франция. Всичко друго е шампанизирано пенливо вино. Ако нямаме възможност да си купим шампанско, можем да си купим пенливо вино по класически метод или метод „шампеноаз”. Това е написано на етикета.
Цената ориентир ли е за качество?
Ако искате качествено шампанизирано вино трябва да четете на етикета „методо класико” или метод „шампеноаз”. Това е ориентирът. Цената също. Например просеко е едно вино, което не е направено по този медтод. То идва от Италия и при него ферментацията не протича индивидуално във всяка една бутилка, а в големи иноксови цистерни. Също има своите качества, но обемът е съвсем различен.
Как да направим здравословна градация на питиетата в новогодишната нощ?
Мисля, че всеки трябва да прецени количеството и качеството на консумираните питиета. Но е добре да градирате алкохола, тоест да започнете от по-ниско алкохолна напитка и да отивате към по-висока. Също да добавя, че шампанизираните вина могат да бъдат компания за вашата трапеза през цялото време. Може да започнете закуската, да преминете към обяда и към вечерята само с пенливи вина!
Интересно предложение - като за празник!
Да, ако решите да се отдадете изцяло на напитката вино, е хубаво да започнете със сухи вина и накрая, след като гръмнете шампанското, може да приключите вечерта с портвайн, десертно вино, което да подготви стомаха за добро храносмилане и добро събуждане на другия ден.
А за 1 януари препоръчвате ли да продължим на шампанско?
Естествено, най-хубавото нещо е да се продължи въобще с пенливо вино!
Каква наздравица вдигате вие с шампанско на Нова година?
Да сме живи и здрави естествено, това е най-важното! Да имаме желание за нови неща, желание да надграждаме себе си и да се радваме на това, което правим!
Нова магнитна буря се очаква на Земята през следващите дни, съобщава Британската геоложка служба. На 12 и 13 септември скоростта на слънчевия вятър се е върнала на фоновото ниво. Въпреки това, скоро на нашата планета ще пристигне високоскоростен поток от голяма коронална дупка. Според прогнозата геомагнитната активност ще се увеличи на 14..
Днес е Световният ден на първата помощ. Той се отбелязва от 2000 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, отначало като Европейски ден на първата помощ, а от 2003 г.- като Световен ден на първата помощ в знак на признание към приноса на доброволците..
Въпреки че пикът на сезона вече е зад гърба ни, хотелите по Северното Черноморие все още посрещат голям брой туристи. Времето е хубаво, цените - по-достъпни, и това задържа интереса на почиващите. Това каза Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той коментира и обнадеждаващата информация от летището, че..
За 21-ва поредна година фондация „Благотворител“ дава възможност за стипендии чрез конкурс по програма „Постигам по-висок успех“. Могат да кандидатстват ученици от цялата страна от 8-ми до 12-сти клас, а така също и студенти в първи курс, постигнали висок успех, но лишени от родителски грижи. Повче подробности за условията от разговора на..
В имунизационен кабинет на Регионална здравна инспекция във Варна ще се извършват целеви имунизации срещу коклюш на бременни жени. Целевата имунизация срещу коклюш се провежда на бременни жени, с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Ваксината е безплатна и проведените целеви имунизации се вписват в..
В храма „Св. Прокопий Варненски“ тече интензивна подготовка за първия учебен на най-малките ученици от Основно училище „Й. Йовков“. В сградата на училището от началото на месец юли започна основен ремонт по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а по време на строителните дейности децата от I до III клас ще се обучават във варненския..
Истинското качество се забелязва от пръв поглед – в детайлите, в усещането, в начина, по който едно бижу или часовник допълва визията. Специалистите от giulian.bg споделят, че луксът не се определя само от скъпата марка, а от съвършеното изпълнение и баланса между дизайн и изработка. В настоящата статия ще научите как да разпознаете..