Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Симеонов: Книгата е съкровище

Снимка: Виолета Бадева


Поетът Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ "Епископ Константин Преславски". Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски.

Съвсем наскоро Симеонов издаде аудиодиска "Зверобой". В него той чете избрани стихове, записани с музикален акомпанимент.  Дискът не се продава, всеки може да си го изтегли в интернет, подчерта Красимир Симеонов при гостуванего си в предаването "Гравитация 0" по Радио Варна. С него разговаря Мартин Николов.


Защо реши по този начин да представиш поезията си?

- Защото аз по убеждение съм анархист и смятам, че е добре всеки да има достъп до стиховете ми.

Доколко аудио книгите изместват нормалните книги и четенето изобщо?

- Аудио книгата има своите предимства. Тя може да бъде слушана и по този начин въздейства на две нива. По-директно стига до реципиента, когато се чете  и има музика като фон. Въпреки това смятам, че най-добре човек би могъл да потъне в думите и посланията, когато чете от книга. Аудио книгите никога няма да заместят самата книга на хартиен носител. Книгата като предмет е съкровище!

Трудно ли е на един автор да обяснява творчеството си?

- Не само, че е трудно, но никак не трябва да се случа това нещо. Това е въпрос, който не бива да бъде задаван. Въпросът е какво си изпитал и почувствал ти, след като си прочел тази творба.

Имал ли си интересна интерпретация на своите стихове?

- Да, имал съм много интересни "прочити". Звънна ми майка на дете, което се е самоубило. Прочитайки мое стихотворение, тази жена беше намерила сили да преодолее тази мъка. Това беше нещо дълбоко съкровено за мен.

Защо "Зверобой"?

- Едно от значенията на тази дума е "прогонването на звяра в мен". На руски в момента думата съществува със значението на билката жълт кантарион. Самото заглавие трябва да е изкъртващо в началото и мисля, че "зверобой" е точно такава думичка, която те захапва.

Как започнахте да пишете стихове?

- Спомням си, че бях дете, когато се появи този интерес към думите и творенето на стихове. Същевременно с това се научих да свиря на класическа китара, малко след това се качих на мотор. Нещата винаги са били комплексни. Аз съм от тези поети, които не се харесват на гилдията, на статуквото. Аз съм анархист - просто живея живота си и не се изживявам като поет.

Лесно ли се пишат стихове?

- Поезията е най-висшето изкуство, тя е дори над музиката.

Лесно ли се четат стихове?

Трябва специално настроение и специална нагласа на душата и сърцето. Трябва и интелектуална подготовка да го направиш. Иначе ще го прочетеш като рецепта за правене на баница.

Цялото интервю с Красимир Симеонов чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

След интервю по Радио Варна, ЦИК разпореди машините за гласуване да бъдат почистени

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..

публикувано на 11.10.24 в 14:26

Психолог: Това, което ни се случва, е проекция на нашия вътрешен свят

Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07

Rob Franssen (BORN FROM PAIN): Групите не рискуват, защото се страхуват, че няма да ги харесат

Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..

публикувано на 09.10.24 в 07:25

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50