Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов национален координационен център следи обемите на язовирите

Нов национален координационен център за управление на водите бе представен днес в Министерството на околната среда и водите от заместник-министър Красимир Живков и Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда. Те показаха оперативната зала, където се следи управлението на водите и се извършва координацията между институциите. Тук се провеждат съвещанията със съответните експерти, анализира се състоянието на язовирите за питейно-битови нужди. Следят се и обемите на язовирите в реално време. Всеки ден се изготвя ежедневен бюлетин за процента на запълване на язовирите. Следи се притокът, който е постъпил и разходът, който е формиран. "Софийска вода" предоставя всекидневно информация за потреблението на питейната вода. Министерството е потребител на данните, които са предоставяни от всички експлоатационни дружества.

Важното е да има разумно и ефективно управление на водоемите, каза Ивелина Василева. По думите й е много важно наличието на оперативен център, за да се гарантира доброто взаимодействие между всички институции, които имат отношение, за да не се допускат критични ситуации. "Насърчаваме проекта на МОСВ за въвеждане на национална система за управление на водите, така че във всеки един момент да има информация в реално време за състоянието на водните обекти", посочи Василева.

По думите й проблемът с язовир Студена е можело да бъде избегнат. Има пропуски и грешки, действия, които не са предприети от отговорните лица, които е трябвало на време да алармират, за да не се стига до това положение, отбеляза тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Дупнишко

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян, съобщава БНР. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:53

Пожар в бързия влак от Варна за Пловдив край Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив, преди Чирпан, предаде БНР.  Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна,..

публикувано на 26.08.24 в 08:23

В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев

От 10 часа днес държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, предаде БНР.  Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен министър-председател и..

публикувано на 26.08.24 в 08:22

Къде няма да има ток на 26 август

Поради обслужване и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия във Варненска област ток няма да има днес: - между 8.30 и 16.30 ч. в района на Варна , KK Чайка и местността Алена мак; - от 8 до 17 ч. в местността Боровец Юг;  - между 9 и 16.30 ч. в карето, заключено между ул. Д-р Писклюлиев, ул. Никола Кънев, ул. Георги Живков и бул. Съборни във..

публикувано на 26.08.24 в 06:10

И днес слънце край морето

Днес денят ще започне със слънчево време и условия за намалена видимост. Следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места не е изключено да превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 29° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 26.08.24 в 05:58

Церемония по награждаването на регата "Порт Варна" (ВИДЕО)

Преди малко завърши церемонията по връчването на наградите на призьорите в 48-та ветроходна регата "Порт-Варна".  Победителите в класовете и класиралите се на второ и трето място получиха купи.

публикувано на 25.08.24 в 18:01

Българо-украинска продукция „Краят на реката“ е единственият български филм, който участва в „Любовта е лудост“

Филмът „Краят на реката“, българо-украинска продукция, е единственият български филм, който участва в конкурсната програма на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Режисьорът на лентата Васил Барков е бесарабски българин и е преминал заедно с екипа си през предизвикателствата на пандемията, а сега и на войната в Украйна...

публикувано на 25.08.24 в 14:01