Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добавка какао към кафето подобрява фокуса и потиска глада

Кафето е нещо повече от обичайната напитка, която приемаме, за да се събудим - то е и важен съюзник на нашето здраве. Многобройни научни изследвания потвърждават благоприятното въздействие на кафето, а повечето от положителните ефекти идват от основната му съставка - кофеина. „Кофеинът е психоактивно, т.е. психостимулиращо, вещество, което влияе на..

публикувано на 31.05.25 в 12:54

Изисквайте информация за продукта и платежен документ, когато пазарувате от открит обект

При посещението на хепънинги, партита и фестивали на предстоящия Ден на детето 1 юни да се избягва пазаруването от обекти с временен характер най-вече на храни и играчки, препоръчват от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Рисковете при покупката на храни от временни обекти са предимно свързани с хигиената и качеството, но и с условията за..

публикувано на 31.05.25 в 09:43
Кап.Георги Георгиев с децата му Боряна и Иван

Личен архив на кап.Георги Георгиев представя изложба във Варна

Изложба посветена на „Кап. Георги Георгиев“ ще представи Държавен архив-Варна от 2-ри до 6-ти юни вкл. Тя е посветена на 95 г. от рождението и 45 г., през т.г., от смъртта на легендарния български ветроходец. Изложбата е с оригинални снимки и документи от личния живот и плаванията на капитан Георгиев, вкл. от околосветската му обиколка. Само в..

публикувано на 30.05.25 в 15:35

Тангото се ражда в прегръдката

Връзка. Ако с една дума трябва да се опише тангото, то това е именно връзка. Етимологията на танго може да се търси и в термина „тангента“, т.е. като допирателна, като допир. Връзка между мъжа, жената и музиката – това са трите елемента, които формират танца танго. Това каза Радослава Ангелова, преподавател и тангера в Танго школа Corazón,в..

публикувано на 30.05.25 в 15:34

Варна ще отбележи 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България с общоградско поклонение

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите български герои. С военен ритуал ще бъдат положени..

публикувано на 30.05.25 в 15:13

Отказал цигарите от раз: Необходима е силна воля и да издържиш първата седмица

Необходима е воля, за да откажеш цигарите от раз. Важно е да разчиташ на здрава психика да устоиш без да пушиш първата седмица. Това посъветва заклетите пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, 27-годишният Персиян Николов. Пристрастява се още в девети клас, като от тогава пуши по една кутия на ден, разказва Персиян. Първоначално пробва да..

обновено на 30.05.25 в 14:56

13-о издание на турнир по хвърляния "Дионисополис" в Балчик

За 13-а по­ред­на го­ди­на сър­це­то на ле­ка­та ат­ле­ти­ка ще туп­ти в Балчик. “Дио­ни­со­по­лис” 2025 ще бъ­де тур­нир, ка­къв­то не е има­ло до­се­га. Очак­вай­те из­не­на­ди, но­ви фор­ма­ти и не­заб­ра­ви­ми мо­мен­ти, за­що­то та­зи го­ди­на вди­га­ме ни­во­то! За­па­зе­те да­та­та 31 май. Бъ­де­те част от ис­то­рия­та, призовават организаторите от..

публикувано на 30.05.25 в 14:55