"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.
Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.
В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.
- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?
Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.
- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?
В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.
Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и храна. Осмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.
Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:
Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..
Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и Община Шумен ще поставят началото на стратегическо партньорство в областта на образованието, научната дейност, практическата подготовка и приложните изследвания. Подписването на договора ще се състои на 17 юли 2025 г. в 10.00 ч. в сградата на общинската администрация, с участието на ректора на..
Православната църква чества днес света мъченица Юлия. Тя е родена в Картаген, в християнско семейство, но като момиче е била пленена от персите и продадена в робство в Сирия. Тя вярно служила на господаря си езичник, но живеела благочестиво, спазвала постите и усърдно се молила на Бога. Веднъж, на път за Галия, корабът на господаря ѝ, натоварен..
Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБФСЧ) ще се проведе от 22 до 24 юли 2025 г. в гр. Велико Търново. "Учим, играейки. Играем, учейки!" е мотото на форума, който ще събере ръководители и учители на български просветни средища от цял свят за равносметка на изминалата учебна година и за очертаване..
В горещата юлска вечер 10 отбора се включиха в надпреварата в новата интерактивната градска игра Play БНР Радио Варна . Участниците преминаха през 10 различни локации и трябваше да отговорят на различни по трудност въпроси. Всяка една от загадките беше на емблематично за варненци място в Морската градина. Съобразителност, наблюдателност и досетливост..
Вечният спор между варненските плажове отново се разпали. За да разберем кой печели лято 2025, анкетирахме почиващи и на двата плажа и установихме какви се предпочитанията им. В разгара на сезона на Южния плаж във Варна изплува дълбокият проблем за замърсяването, както и допълнителното неудобство от уличните животни. Според думите на една от..
От днес в народния календар започват Горещниците – трите най-горещи дни през лятото. В тези дни обичаите повеляват хората да не ходят пеша, да не се изнася огън от къщата, да не се работи на нивата, защото ожънатите снопи се запалват от гръмотевици и светкавици, а жените не перат и не вършат къщна работа. Всеки един от дните е покровителстван от..