"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.
Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.
В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.
- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?
Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.
- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?
В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.
Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и храна. Осмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.
Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:
Кафето е нещо повече от обичайната напитка, която приемаме, за да се събудим - то е и важен съюзник на нашето здраве. Многобройни научни изследвания потвърждават благоприятното въздействие на кафето, а повечето от положителните ефекти идват от основната му съставка - кофеина. „Кофеинът е психоактивно, т.е. психостимулиращо, вещество, което влияе на..
При посещението на хепънинги, партита и фестивали на предстоящия Ден на детето 1 юни да се избягва пазаруването от обекти с временен характер най-вече на храни и играчки, препоръчват от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Рисковете при покупката на храни от временни обекти са предимно свързани с хигиената и качеството, но и с условията за..
Изложба посветена на „Кап. Георги Георгиев“ ще представи Държавен архив-Варна от 2-ри до 6-ти юни вкл. Тя е посветена на 95 г. от рождението и 45 г., през т.г., от смъртта на легендарния български ветроходец. Изложбата е с оригинални снимки и документи от личния живот и плаванията на капитан Георгиев, вкл. от околосветската му обиколка. Само в..
Връзка. Ако с една дума трябва да се опише тангото, то това е именно връзка. Етимологията на танго може да се търси и в термина „тангента“, т.е. като допирателна, като допир. Връзка между мъжа, жената и музиката – това са трите елемента, които формират танца танго. Това каза Радослава Ангелова, преподавател и тангера в Танго школа Corazón,в..
Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите български герои. С военен ритуал ще бъдат положени..
Необходима е воля, за да откажеш цигарите от раз. Важно е да разчиташ на здрава психика да устоиш без да пушиш първата седмица. Това посъветва заклетите пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, 27-годишният Персиян Николов. Пристрастява се още в девети клас, като от тогава пуши по една кутия на ден, разказва Персиян. Първоначално пробва да..
За 13-а поредна година сърцето на леката атлетика ще тупти в Балчик. “Дионисополис” 2025 ще бъде турнир, какъвто не е имало досега. Очаквайте изненади, нови формати и незабравими моменти, защото тази година вдигаме нивото! Запазете датата 31 май. Бъдете част от историята, призовават организаторите от..