Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-о лица са контактували със заразения с COVID – 19 мъж от Варна

Изображение на коронавируса COVID-19 (в жълто)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

21 – о са лицата, които са контактували със заразения мъж. 10 от тях са медицински персонал, 11 – т са от приятелския му кръг. Всички 21-о лица са уведомени, че подлежат на карантина, уведомени са и личните им лекари. Това каза за Радио Варна д-р Дочка Михайлова – директор на РЗИ - Варна.

Контактните лица на болния от COVID – 19 мъж от Варна са под карантина. Пациентът е в добро общо състояние. Вчера сам е отишъл в Инфекциозната клиника на УМБАЛ - Варна, за да потърси помощ.

Радио Варна припомня, че тази сутрин стана ясно, че диагностициран с коронавируса пациент е пътувал с бързия влак № 2601 от София за Варна на 14 март 2020 г., съобщи БДЖ.

Четирите вагона от състава на влака са изолирани и поставени под карантина. Превозният персонал, който е бил на смяна във влака, също е поставен под карантина, като на служителите са взети проби за изследване, съобщи БДЖ.

В съобщението на БДЖ не се посочва изрично, че причината е диагностицираният с Covid-19 „варненски пациент“. БДЖ не съобщава колко са били пътниците във влака или четирите вагона, които са изолирани.

Но д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ във Варна, съобщи след заседание на на областния медицински съвет, че вече са установени всички контактни на заразения с коронавируса 47-годишен мъж от Варна, който е в добро състояние.

„Всичко вече е регистрирано. 21 контактни лица - 10 медицински персонал и 11 други лица, всички са уведомени. Те са в карантинен режим в дома си и са уведомени личните им лекари. Предстоят последващи действия“, каза тя.

Д-р Михайлова уточни, че става дума за основно за хора от самолета, с който се е прибрал в България.

„Във влака е бил сам в купе. Кондукторът, който го е обслужвал, шофьорът на такси, който го е придвижил от жп гарата до дома му“, каза д-р Михайлова.

Тя посочи, че при мъжа няма неспазване на карантина, тъй като пристигайки, същия ден сам отива в инфекциозна клиника, понеже има оплаквания и търси медицинска помощ.

Стикери на вратите на хората под карантина във Варна

Кметът на Варна Иван Портних отново призова хората към лична отговорност и социална изолация и каза, че на вратите на всички, които са заразени с корона вирус и са в карантина, ще бъдат поставени специални стикери, за да бъдат уведомени съседите и да съобщават за евентуално нарушаване на карантината.

Той информира, че скоро в аптеките на града ще има достатъчно маски и ръкавици и призова хората да не се презапасяват с продукти. По време на щаба са приети поредица от мерки, свързани със засилване на дезинфекцията и спазването на хигиената в магазините и недопускане на струпване на хора и създаване на опашки.

Препоръки на БДЖ

Националният железопътен превозвач препоръча на своите клиенти да спазват висока лична хигиена като често третират ръцете си с мокри кърпи и дезифектантни разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места, да наблюдават здравословното си състояние и да не предприемат пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00