Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производител на мед от Варна: Само анализ в лаборатория може да отличи истинския мед

Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без да бъде направен лабораторен анализ. Това мнение изрази пред Областния информационен център-Варна Красен Христов – собственик на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед в с. Куманово.

    Христов се занимава с пчеларство от 1995г. и притежава 130 кошера в Еленския балкан, от които добива около тон и половина мед годишно. През 2007г. купува място в аксаковското село и започва семеен бизнес, след като печели проект на стойност 870 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Със средствата е изграден цял производствен цикъл. Предприятието разполага с помещения с площ 540 кв. м., в които се съхраняват суровините и готовата продукция. Ккупено е оборудване - топилня, хомогенизатор, дозиращи машини, печатащо устройство, техника за етикиране. Предвидени са съблекални и стая за почивка на персонала. Капацитетът на предприятието е над 600 тона на година. Медът е изцяло горски – билки, акация, липа и манов.  Цехът разполага и със специална лаборатория, в която системно се прави анализ на меда. Така се установява дали продуктът, който се изкупува за преработка, има примеси.

  „Всички други методи са неефективни и неточни. Чрез лабораторните анализи се откриват до 0,5 милиграма на килограм, ако има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е истински и по марката. Всичко друго ще ви подведе. Няма как по вида, по консистенцията и вкуса да разберем дали става дума за истински мед, или за имитиращ продукт с примеси. Трябва да има лаборатория, да се вземат проби и да се анализира съставът на меда“, коментира Красен Христов. Според него буркан мед от 740 г. би трябвало да струва на пазара около 7 лв. Цени под тази говорят за съмнително качество.


Родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма внос от трети страни.

Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените, твърди българският пчелар. По негови думи у нас се консумират годишно по 500 грама мед на човек, което ни отрежда едно от последните места по този показател в ЕС.

Като дългогодишен производител Красен Христов препоръчва билковия мед. Хора с проблемен стомах пък биха могли да консумират акациев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отхвърли жалба на ДПС на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври, предаде БНР. От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 17:55

Влагат 45 млн. лева в ремонти и нови сгради на училища и детски градини във Варна

Във Варна предстоят големи инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура.  Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Павел Попов. По Програмата на МОН за „Изграждане пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 г.- 2022г.” над 400 деца от 2-ри..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Община Варна работи по довършването на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“

В момента се прави експертиза за състоянието на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“. Постигнати са съдебни споразумения, имотът вече е придобит от общината,  като е прехвърлен от Министерството на младежта и спорта, а общинската администрация е подготвила средствата за довършването му.  Около 1300 деца от две години са без физкултурен салон, а..

публикувано на 12.09.24 в 17:07

Задържаха 51-годишна жена от Добрич, нанесла побой на майка си

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа 51-годишна жена от града, нанесла побой на собствената си майка. Задържаната е обвинена за нанесена лека телесна повреда при условията на домашно насилие. При работата по образуваното досъдебно производство е установено, че на 10 септември пострадалата се е..

публикувано на 12.09.24 в 17:00
Руско консулство, Варна

Сградата на бившето Руско консулство става иновативна детска градина

Амбицията на община Варна е през следващата година да заработи нова иновативна детска градина в сградата на бившето генерално консулство на Русия, която ще бъде изцяло реконструирана. Това каза зам.-кметът по образованието Павел Попов. Т ой припомни, че сградата е предоставена от държавата за тази цел. Сградата на Руско консулство ще бъде..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 12.09.24 в 16:28

Над 3100 първокласници ще прекрачат училищния праг тази година във Варна

Община Варна е готова за началото на учебната година, в над 40 училища и детски градини са извършени текущи ремонти, само два-три от ремонтите ще се довършват след 16 септември, но това няма да възпрепятства занятията. В общинските училища ще започнат училище над 3100 първокласници. 1900 са абитуриентите. това  съобщи заместник-кметът по..

публикувано на 12.09.24 в 16:01