Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С варненски поглед надникваме в шведската кухня

| обновено на 23.04.20 в 15:22

Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня. 

По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:



Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.


Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.

Шведската кулинария е световноизвестна със своя  бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер. 

След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца. 


И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.

В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.


Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:

Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.


Prinsesstаrta– красейки витрините на шведските сладкарници, това е най-любимата зелена принцеса торта (буквален превод) , гарнирана с яркорозова захарна роза. Състои се от слоеве жълт пандишпан, обгърнат в конфитюр и ванилов яйчен крем. Над тях се разполага дебел слой от бита сметана и завършва с внимателно запечатан с тънък слой от захар и сладък зелен марципан. Официално е прието третата седмица на септември да бъде посветена на принцесата торта, но иначе това изкушение се яде по време на специални фестивали и се приготвя, за да се отбележат важни събития в живота на хората. Днес тя се предлага в разнообразие от цветове – от класическото зелено и жълто за Великден, червено по Коледа, оранжево за Хелоуин и бяло за сватби.

Krаftskivor– партитата с раци и омари са особено популярни през август, когато топлите летни вечери са отдадени на пируване с тези червени и огромни сладководни или соленоводни раци (тогава наричани лангустини или норвежки омар). Някога преимущество единствено на висшата класа граждани и аристокрацията през 1500 г. в Швеция, раците днес са се превърнали в национален деликатес, обичан от всички.
Surstrоmming– Вариациите на прословутата ферментирала херинга са класически пример за техниките на консервиране. Малката балтийска херинга се лови през пролетта, осолява се и се оставя да ферментира от само себе си, след което се затваря в консерви. При отварянето на консервата се отделя миризма, която нарежда херингата сред най-зловонните храни в света. Но пък пикантният й сладко-кисел вкус я превръща в неповторим деликатес. Деликатесът се слага върху тънки филийки хрупкав хляб, намазани с масло, картофи и лучени кръгчета. Ако решите да донесете от Швеция консерви, има вероятност да не ви разрешат да се качите на борда на самолета с тях. Някои авиокомпании смятат консервите за потенциално опасни бомби със закъснител, които биха могли да експлодират във въздуха. Разбира се, производителите на деликатеса смятат забраната за проява на културно невежество. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Филипов: Българинът, който поставя огнени рекорди с най-лютите чушки в света

Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..

публикувано на 23.07.25 в 13:31

Фестивалното изложение "Порода - Любов" ще обедини природозащитниците на Варна

Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..

публикувано на 23.07.25 в 12:35
Модният експерт Румяна Димитрова в студиото на Радио Варна

Мока мус - цветът на 2025-а

Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...

публикувано на 23.07.25 в 10:15

Кукленият театър във Варна с летни представления за децата (ПРОГРАМА)

Държавният куклен театър поставя представления за деца на лятната и основната си сцена през юли.  В програмата днес е предвиден спектакълът "Полянката с малките гъбки" за деца до 3 години, който започва от 18 часа. Останалите представления в афиша на Кукления театър са следните: 25 юли, петък, 18.00 ч. - "Полянката с малките гъбки", за деца до 3 г...

публикувано на 23.07.25 в 09:36

Младо семейство дари апаратура на родилното отделение в МБАЛ "Св. Анна"

Младо семейство дари ценна апаратура на родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Анна“ във Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Подаръкът е в знак на благодарност за грижите, положени за 31-годишната Меглена Рачева от крайморския град.  Жената е приета бременна в седма гестационна седмица, след припадък и с..

публикувано на 22.07.25 в 17:10

Обсерваторията в Камен бряг отваря врати за посетители

От миналата седмица обсерваторията в село Камен бряг край Каварна отново работи след отстраняване на технически проблем. Съоръжението е отворено всеки вторник и петък от 21 часа и наблюдения са възможни при хубаво време. Туровете са напълно   безплатни и се водят от варненския астроном Георги Георгиев. Обсерваторията е сред..

публикувано на 22.07.25 в 14:10

Православната църква почита света Мария Магдалена

На 22 юли Православната църква почита паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна, която изцелява бесове. В житието ѝ се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал. От..

публикувано на 22.07.25 в 09:36