Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня.
По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер.
След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца.
И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.
В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.
Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:
Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.
Необходима е воля, за да откажеш цигарите от раз. Важно е да разчиташ на здрава психика да устоиш без да пушиш първата седмица. Това посъветва заклетите пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, 27-годишният Персиян Николов. Пристрастява се още в девети клас, като от тогава пуши по една кутия на ден, разказва Персиян. Първоначално пробва да..
За 13-а поредна година сърцето на леката атлетика ще тупти в Балчик. “Дионисополис” 2025 ще бъде турнир, какъвто не е имало досега. Очаквайте изненади, нови формати и незабравими моменти, защото тази година вдигаме нивото! Запазете датата 31 май. Бъдете част от историята, призовават организаторите от..
Тържествено факелно шествие, посветено на 2 юни - Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, както и патронен празник на СУ "Христо Ботев" - Балчик, ще се проведе на 2 юни. То ще се спусне до централния площад в 20.20 часа. Там празникът ще продължи до 22.30 часа. Денят на Ботев и на загиналите за..
Уличният базар "От деца за деца" ще има своето трето издание в Деня на детето 1 юни. Той ще се проведе от 13 до 17 часа на цветното пространство пред Градска художествена галерия. Ще се продават вече използвани детски игри, играчки, книжки, дрешки и други аксесоари. Събраните средства ще бъдат използвани за детския фонд на "Карин дом", с който..
Вълшебен 1 юни подготвя илюзионистът Веселин Долмов - Арсен за детския празник във Варна. Спектакълът няма да е просто поредното детско шоу, по време на събитието деца ще се включват във фокусите на Арсен като негови асистенти, а той от своя страна ще им подарява подаръци. "Вълшебен 1 юни с Арсен" започва от 11 часа на 1 юни във Фестивалния и..
Православната църквата отбелязва Възнесение Господне. Празникът е известен още като Спасовден или Денят на Спасителя. Спасовден заема особено място и в българската народна традиция. Смята се, че на този ден се прибират душите на всички покойници , които от Велики четвъртък са били „на свобода“. В народните вярвания се казва също, че на..
За Деня на детето -1 юни, в центъра на Варна, деца ще могат да разхождат кучетата от приюта в село Каменар. Общинският приют за безстопанствени кучета в с. Каменар и доброволците към него ще се включат заедно с Ротаракт клуб – Варна в инициативата на Община Варна „Слез от колата, включи се в играта“. По време на празника децата ще имат..