Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня.
По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер.
След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца.
И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.
В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.
Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:
Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.
Над 300 прекрасни млади изпълнители - танцьори и певци от Варна и областта ще заредят с прекрасна енергия и настроение гостите на фолклорния фестивал “Цветно ми е”. Той ще се проведе навръх светлия християнски празник Цветница на 13 април, неделя, от 11.00 до 19.00 часа на входа на Морската градина - площад “Антон Новак” . Събитието е част от..
Още тази седмица започва поредицата от пролетни празници (в събота - 12 април е Лазаровден, а неделя - 13 април е Цветница) и остават точно 10 дни до най-големия от тях – Великден (20 април). С наближаването на тези светли празници съвсем естествено възникват и въпросите кога точно ще се почива и има ли възможност да се направи подходяща комбинация за..
В навечерието на Лазаровден - този петък, 11 април, Етнографският музей в Бургас, заедно със самодейната група за автентичен фолклор „Еркечко наследство“, ще представят обичая „Лазари“. Уникална възможност за посетителите да научат „от извора“ повече за лазаруването в планинското село Еркеч, което има своите уникални различия, лазарски песни и хорá...
Балансираният хранителен режим, който дава предимство на растителни храни като пълнозърнести храни и бобови растения, като същевременно ограничава червеното месо и преработените храни, може да изиграе ключова роля за намаляване на риска от рак. Въпреки че ракът се влияе от няколко фактора – диета, генетика и околна среда – здравословният начин на живот..
От 10 до 22 април 2025 г. включително басейн „Юлиян Русев“ в ПК „Приморски“ ще бъде затворен за планирана ежегодна профилактика, съобщават от ОП „Спорт-Варна“. Дейностите са съгласно Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка. От общинското предприятие информират още, че във връзка с предстоящия празник Възкресение Христово на..
Капитан Тодор Тодоров е българската номинация за носител на наградата за проявена изключителна храброст на море. Тя се връчва от Международната морска организация /IMO/. Номинацията на капитан Тодоров е по иницатива на капитан далечно плаване Александър Александров – посланик на добра воля в IMO. За морското предаване Александров уточни, че..
Мини еко фест във Варна ще се проведе тази събота във Варна в Хале 3. Събитието е известно като Рециклирай Великден. От 11 до 17 часа ще има различни прояви като градинарство, арт работилници и рециклиращо изкуство. Набраните средства ще бъдат дарени за творчески занимания за младежи с увреждания. Останалите дрехи ще бъдат дарени за..