Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо все повече българи предпочитат Германия?

Лилия Кърджиева живее от няколко години със семейството си в малко градче на 40км от Кьолн, Енгелскирхен. България й липсва много, заради родителите й, но не би се върнала отново да живее тук. Заедно със съпруга си са избрали да заминат в Германия заради възможността децата им да растат спокойно, без свирене на гуми по улиците от приближаващи коли и без какъвто и да е страх за тяхното развитие. Не така стоят нещата в България, уви, казва Лилия, която и днес като буден гражданин се ядосва, че в страната ни законите не важат еднакво за всеки.

"В Германия децата ни се учат на толерантност, не се прави разлика между цвят и религи, между здрав и човек с увреждания. По-спокойни сме, че можем да ги пуснем да ходят сами на училище, да играят навън, без да се притеснявам, че някоя мощна кола ще профучи и ще се случи най-лошото", споделя Лилия. Тя не крие, че се интересува от живота в България: "Имаме българска телевизия и гледаме какво се случва у нас. Не мисля, обаче, че скоро ще достигнем Германия по социални и икономически възможности". 

Двете дъщери на семейство Кърджиеви, живеят с идеята за България чрез ваканциите всяко лято при баба и дядо. Това лято вероятно ще пропуснат да си дойдат във Варна, както не успяха да осъществят почивката си и за Великден, споделя Лилия, която е спокойна от гледна точка на мерките у нас. Смята, че са навременни, но и хората трябва да се съобразяват с тях, за да има по-бързо излизане от тази всеобща криза".

Как семейство Кърджиеви се справя с живота в Германия днес, чуйте в разговора на Нина Милошевич в звуковия файл по-горе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Четири общински спортни бази ще работят в празничните дни 6 и 22 септември

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на празничните дни: 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия и 22 септември - Независимостта на България.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; -..

публикувано на 22.08.24 в 11:41

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50