Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на вятъра

| обновено на 24.04.20 в 20:21
Снимката е от публикация на Сдружение "Велоклуб Каварна"
Снимка: Велоклуб "Каварна"

 С проекта „ По стъпките на вятъра“  Сдружение „Велоклуб Каварна“ с председател Драгомир Георгиев иска  да  създаде мрежа от велопътеки, както в града, така и в региона, и така да даде възможност на туристите да стигнат с велосипеди  до местните историко - културни забележителности  в нашия край.  Към реализирането на проекта „ По стъпките на вятъра“ в Каварна са привлечени консултанти:  проф. Начев- биолог  от Щуменския университет  и Адилина Зайкова -  преподавател по история в СУ“Ст.Караджа“ -Каварна.

Четирима колоездачи ще набележат маршрута, а Евгени Вълчов ще направи необходимата маркировка  по велоалеите до забележителностите в региона. Включени са пет велопрехода . Идеята сега е да бъдат създадени 10 велопътеки с определени маршрути, които да стигат  до определени  забележителности от местен характер, почистване на селектирани  трасета и привеждането им в подходящо състояние за колоездене и трасиране с GPS. Предвиждат се още маркировки на велопътеките, създаване на електронни карти, които да се ползват за навигация и чрез мобилен телефон, както и публикуване на снимки на историческите и природни обекти в социалните медии и др. Предвид дейностите и техните срокове, не се налага  организацията да променя проекта. По-далечната цел на организаторите е чрез велотуризъм и вело спорт да се превърне  в търсена територия добруджанското крайбрежие. 

 „Велоклуб Каварна“  развива своята дейност близо 15-ет години и е регистриран преди три години като сдружение. Целта му е да популяризира вело спорта между повече съмишленици-любители, с които се правят различни по дължина и маршрути вело походи – казва ръководителя на проекта „По стъпките на вятъра“  Георги Георгиев.

Всяка година  колоездачите от клуба в Каварна участват  два пъти в прояви, обявени от общината. Уучаствали са и на състезания в Шумен, Исперих, и в походи из региона – н.Калиакра, с. Видно, градовете Шабла и Генерал Тошево.  Девет велосипедисти са членове на клуба, които привличат на своя страна  любителите на интересен открит спорт.

  227 проектни предложения от всичките 28 области на страната са изпратили заявка за участие в таз годишната програма – уточни г-н Георгиев. Той допълни, че основната идея е да се намери правилния път при решаване на проблеми, свързани със социалната сфера, културата, изкуството  не на последно място – спорта, туризма, екологията и развитието на местните общности.

Авторитетно жури определи  финалистите в проекта „По стъпките на вятъра“ в лицето на : 

Ива Дойчинова / журналист/ ,  Иван Кунчев / сдружение „Българска история“/,  Йордан Йовчев / спортист/ ,  Веселка Вуткова

/ директор „ Корпоративни  комуникации“ във VIVACOM/ и Надя Шабани / директор на БЦНП/.

Програмата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право. Общата инвестиция на VIVACOM в петте издания на Регионален гранд е в размер на 313 000 лв.,като до сега са подкрепени 68 проекта от цялата страна.

За проекта „По стъпките на вятъра“  финансовата подкрепа за 13-те велоклуба / Русе, Дебелец, София, Благоевград, Габрово, Харманли, Белене, Стара Загора, Каварна и Момчилград /  от страната е 58 000 лв. Реализирането на инициативите, по проекта ще бъдат възможни след отмяна на извънредното положение в страната с надеждата  местните общности и хората да се включат с по-голям ентусиазъм и желание за тяхното  реализиране.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа българска победа във Варна - мнения (ВИДЕО)

Първа българска победа на Европейското по плажен хандбал във Варна. Девойките ни победиха Полша с 2-0. Нашите момичета изиграха отличен в техническо отношение мач и това им донесе успеха. До последно неи се знаеше кой ще грабне успеха, но това се оказа българският тим.

публикувано на 04.07.24 в 19:24

100 хиляди лева допълнителна субсидия за ФК „Черноморец“ – Балчик

Футболът превзе Общинския съвет в Балчик, но не на стадиона, а в заседателната зала днес, когато във вратата на местния „Черноморец“ заваляха предложенията за разрешаване на финансовите му проблеми. Почти едно полувреме дебати бяха нужни, за да се стигне до гласуването в подкрепа на сдружението с още 100 хиляди лева към първоначалния бюджет за..

публикувано на 04.07.24 в 17:37

Националите се забавляват на Европейското във Варна (ВИДЕО)

Освен качествен хандбал на Европейското плажно първенство във Варна има и много шоу.

публикувано на 04.07.24 в 12:49

България-Швеция, старт на Европейското първенство по плажен хандбал ( ВИДЕО )

С мача България- Швеция започна Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. Загубихме на старта, но това не означава нищо. Българите играха съсредоточено, но шведите превъзхождаха с ръст. В същото време те са едни от фаворитите на това първенство.

публикувано на 04.07.24 в 12:45

Загубихме от Швеция на старта

Със загуба започна българското участие на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. Отборът на България при юношите загуби от състава на Швеция на старта с 0-2. За съжаление стартирахме срещу може би един от най-силните отбори на това първенство, но предстоят още мачове. Иво Иванов получих червен картон две минути след подновяването на играта...

публикувано на 04.07.24 в 12:42

Самет Муртазали: В плажния хандбал слабият може да бие най-силния ( ВИДЕО)

Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки стартира днес във Варна. Българските отбори са настроени за добро представяне   и дори си мислят за медали. Шампионатът се провежда на 4 игрища на Южния плаж във Варна, като входът за зрителите е свободен. Вчера ви срещнахме в ефира с треньорката на девойките Ирина Миладинова...

публикувано на 04.07.24 в 11:50

Във Варна днес започва Европейското по плажен хандбал

От днес до 7 юли Варна ще бъде домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години. В морската столица от 11 до 14 юли ще се проведе и Европейски квалификационен турнир по хандбал за мъже и жени. В надпреварите ще участват над 1000 състезатели, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави.В първенството по плажен..

публикувано на 04.07.24 в 08:17