Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова: Има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Към момента има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги, каза на брифинг в МС министърът на туризма Николина Ангелкова. Една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм предвижда концесионерите и наемателите на плажове да предложат цени на плажни принадлежности - намалени с минимум 50 на сто, напомни министърът и допълни, че в края на тази седмица изтича срокът, до който концесионерите и наемателите са длъжни да отправят предложенията си до министерството по отношение на това намаление.

Днес на брифинга беше представена инициативата за създаване на платформа "Преоткрий България", която ще започне от 1 юни.

Инициативата се отнася не само за Черноморието, а и за цялата страна, каза министърът. Тя изрази надежда голяма част от секторите "Туризъм" и "Ресторантьорство" да се възползват от нея и посочи, че тази инициатива е израз на обединените усилия на държавата и бизнеса в подкрепа на туризма, който е един от най-тежко засегнатите от кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че платформата е насочена към потребителите, които искат да летуват по нашите курорти, да ползват български храни, както и рецепти. Той посочи, че обектите ще спазват противоепидемичните мерки на СЗО и на МС. На платформата ще има подробна информация за това, а КЗП ще бъде ангажирана в контрола по отношение на защитата на правата на потребителите. Караниколов съобщи още, че на платформата ще може да се ползва и застрахователен продукт на БАЕЗ, който цели да няма междуфирмена задлъжнялост.

В отговор на въпрос министър Ангелкова благодари на премиера и на НС за законопроекта, с който се въвежда 9 на сто ДДС в хотелиерството и ресторантьорството до 2021 г. Като министър на туризма няма как да не подкрепя такава временна мярка и вярвам, че тя е глътка въздух и за хотелиери, и за ресторантьори, каза министърът.

Министър Караниколов потвърди позицията си, изразена вчера пред медии, че промяна в ДДС трябва да се направи след анализ, защото това са приходи в хазната. Той изтъкна, че основната криза е засегнала хотелите и ресторантите, и отново изрази личното си мнение, че временната мярка по отношение на ДДС би помогнала на сектора.\БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българо-украинска продукция „Краят на реката“ е единственият български филм, който участва в „Любовта е лудост“

Филмът „Краят на реката“, българо-украинска продукция, е единственият български филм, който участва в конкурсната програма на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Режисьорът на лентата Васил Барков е бесарабски българин и е преминал заедно с екипа си през предизвикателствата на пандемията, а сега и на войната в Украйна...

публикувано на 25.08.24 в 14:01

Един градус по-малко в температурата за понеделник

Ще е предимно ясно, до обяд слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но валежи са по-малко вероятни.  През нощта ще духа слаб северен вятър, а утре умерен от североизток...

публикувано на 25.08.24 в 13:10

Трети ден Рила гори

Продължава пожарът в Рила, гасенето на пожара е изключително трудно заради високата надморска височина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Пожарът бушува на територията на Националния парк над село Бистрица вече трети ден. Огнището е под Черни връх - в алпийската част на планината, на около..

публикувано на 25.08.24 в 13:07

Сезонни работници избягаха от работодателите си след седмица престой в Слънчев бряг

Сезонни работници,  наети от трети страни избягаха от работодателите си. За това съобщиха самите потърпевши хотелиери. Става дума за служители от Непал и Шри Ланка, които изчезнали без следа още след първата седмица престой в Слънчев бряг, предава NOVA. Към момента данните от полицията са, че изчезналите са четирима регистрирани у нас..

публикувано на 25.08.24 в 10:00

Започва Международната колоездачна обиколка на България

От днес до 29 август, четвъртък, ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно , да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Обиколката днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Снимката е илюстративна

Мъж обра жилище в София, докато собственичката е в него

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го подгонила.  В опита си да избяга той е скочил и бил заловен от патрул на Трето полицейско..

публикувано на 25.08.24 в 09:35

Аксаково празнува със Стоичков и Станка Златева

Кулминацията на поредица от празнични прояви е тази неделя. Денят започва с празнична литургия в църковен храм „Свето Успение Богородично“, гр. Аксаково. Традиционният автомобилен ретро събор отново ще бъде в центъра на града. Сред стотиците гости в последния уикенд на август в града ще изгреят имената на футболната мегазвезда Христо..

публикувано на 25.08.24 в 09:24