Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се отпадане на карантината за моряци

Министерството на транспорта предстои да вземе решение за отпадане на карантината за български моряци, каза за Радио Варна морския посланик на добра воля капитан Андриян Евтимов. Проведени са разговори по инициатива на морската общност в България, като се очаква до края на тази седмица да има конкретно решение.Обсъжда се възможността при пристигане моряците да бъдат тествани за коронавирус с PSR тестове, но решението трябва да вземе министерството на здравеопазването.

Към днешна дата близо 15 000 души от целия свят са подкрепили петицията за смяна на екипажи, която  бе инициирана от България, каза още капитан Андриян Евтимов. Към момента смени на екипажи не могат да се извършват в страните от Южна Америка и в доста от страните на Югоизточна Азия. Такива са позволени и се извършват в Европа, Япония, САЩ, Сингапур.

На 15 юни се очаква препоръките на Международната морска организация за смяна на екипажи да бъдат приравнени към националните законодателства.Работодателите имат готовност за смяна на екипажи, каза още Евтимов.

Чуйте още в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа между тролей и такси затруднява движението в центъра на Варна

Катастрофа пред сградата на Централната поща в центъра на Варна в посока Общината затруднява движението, видя репортер на Радио Варна.  Шофьор на таксиметров автомобил е с лека контузия, след като се е блъснал в тролей в близост до катедралния храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Варна. Няма пострадали пътници, в момента от КАТ извършват..

публикувано на 28.08.24 в 08:40
Радио Варна, Варна, І Районна служба ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Овладян е пожарът край село Тополи

Пожарът край село Тополи е овладян, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.  Припомняме, че в района срещу пречиствателната станция за отпадни води, в местността Клисе баир, горяха сухи треви.  Пожар край село Тополи, сухи треви горят в местността Клисе баир

публикувано на 28.08.24 в 08:15

ЦИК обяви приема заявленията за поредните избори от 2 септември

Централната избирателна комисия ще приема заявленията на партиите и коалициите за участие в изборите за 51-во Народно събрание от 2-ри до 11-ти септември.  Преди това - до 1-ви септември, областните управители трябва да са се консултирали с парламентарните сили за състава на районните избирателни комисии. Крайният срок за регистрация на листите по..

публикувано на 28.08.24 в 06:13

Къде няма да има ток на 28 август

Поради неотложни ремонтни дейности и обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия без ток във Варненска област днес ще са  - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - улиците Секвоя, Атанас Томов, Донка Златева, Топола и Калина;. - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - без ток ще са в местностите Свети Никола, Бриз, Бриз Юг и улиците в района - Василаки Пападиполу, Д-р..

публикувано на 28.08.24 в 06:09

Променлива облачност и дъжд в сряда

Днес облачността ще е променлива, над Североизточна България до значителна, още от сутринта ще има валежи от дъжд, на места краткотрайни по характер, придружени от гръмотевици. С прекъсвания валежите ще продължат през целия ден.  Вятърът ще е умерен от  северозапад. Преобладаващи минимални температури между 18° и 23°, максималните ще се понижат и ще..

публикувано на 28.08.24 в 06:01

ДПС изключи Делян Пеевски от партията

ДПС освободи Делян Пеевски от председателското място и го изключи от партията по време на заседание в Централното оперативно бюро на ДПС,  съобщават от пресцентъра на партията,  предаде БНР. Заместник-председатели също напускат постовете и партията - Халил Летифов, Искра Михайлова - Копарова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов. Изключени са още Хамид..

публикувано на 27.08.24 в 19:25

Все още се работи по уличното осветление в Балчик и селата в Батовската долина

Проектът за „Енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с.Оброчище и с. Рогачево“ по Национален план за възстановяване и устойчивост е изпълнен на около три четвърти, коментира заместник – кметът по устройство на територията на Община Балчик Димитрин Димитров, като най-много работа..

публикувано на 27.08.24 в 17:31