Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестна песен на Недялка Керанова в новите записи на Николай Урумов с ОНМ на БНР

| обновено на 03.06.20 в 17:28

Време за четене: 4 мин.

Тракийският певец Николай Урумов е един от най-големите почитатели на изкуството на Недялка Керанова. Запознат в детайли с песните ѝ, различните им варианти през годините, историите на звукозаписните сесии... Отдаденост и посветеност, която със сигурност обогатява творческата му душа. Като прибавим и авантюристичната му натура да търси неизвестното и да го опитомява с таланта си, ето това го нарежда сред най-далновидните изпълнители от по-младото поколение, които обмислено и осъзнато вървят по пътя на певческото изкуство.

В най-новите си записи за фонда на БНР с Оркестъра за народна музика Николай Урумов ни предлага пет песни, аранжирани от Георги Андреев, който за тази сесия с народния певец застава на диригентското място, по щат принадлежащо на Димитър Христов.

В предаването „Съботна трапеза“, излъчено на 16 май, Николай Урумов представи премиерно новите си записи.

Николай Урумов„Мама Стояна проводи“ е авторска песен на народната певица Анка Делчева. Тя избра аз да съм човекът, който да я запише. Песента отлежа повече от 5-6 години, преди да я запиша.

„Димчо се болен разболя“ е стара сливенска песен, която аз не съм чувал от никого записана, тя е част от сборника „Българщици“ на Мария Лешкова. Малко я промених, за да „звукне“ по този начин, както аз я усещам.

„Маму мо, стара, маму мо“ е песен, която също ми даде Мария Лешкова. Песен, която Иван Кремов е дал на Коста Колев, за да му я аранжира. Хубава песен, абсолютно непозната.

„Мама Драгана думаше“ е хасковска песен. Не знам да е от репертоара на някой певец. Научих я от Радио Стара Загора. Много отдавна бях чул запис на някакво момче, което я е записало в конкурса „Славейче“. За толкова години не можах да намеря чия е.

Без съмнение обаче, бисерът в тези записи е „Гласи ми се чуват“ – песен, която Недялка Керанова е трябвало да запише с оркестъра на Коста Колев, но това по неизвестни причини така и не става. Нотираната мелодия и текст, певицата, диригент и съпруга на композитора – Мария Лешкова, я намира в архивите му и я предоставя на Николай Урумов. Ето какво разказа той: Това беше може би в 2012-а, 2013-а година. Един ден тя ми се обади и ми каза: „След работа ела вкъщи, защото, ако видиш какво държа в ръцете си, много ще се развълнуваш“. Отидох и видях повечето от текстовете на Недялка Керанова, написани на ръка на листове, които бяха прошнуровани с червен конец в горния ляв ъгъл. Смея да твърдя, че отблизо познавам творчеството на тази наша легенда. И в момента, в който видях песента „Гласи ми се чуват“, доста се изненадах, защото такава песен тя не е записала, няма такъв запис. И на мен, както се казва, ми светнаха очите. Мария ми каза: „Взимаш тази песен и я правиш, защото това е само за теб работа“. Тя също дълго време отлежа, почти 8 години. Веднъж я изпях на концерт с оркестъра на НФА „Филип Кутев“ в НДК, а след това Георги Андреев я оркестрира за юбилейния си концерт „50 години Георги Андреев“.Това е песен, която е много сериозна хапка. Аз съм я „чел“ от ноти, разбира се, защото няма как да я науча по друг начин. Но се получи нещо, което според мен оставя траен отпечатък върху репертоара на всеки един певец, който запише нещо подобно. Това е песен, която или се превръща в емблема, или те смазва и унищожава. Надявам се при мен да е първото. Смятам, че дадох всичко от себе си, за да направя така, че да се гордея с този запис.

Цялото интервю и песните чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Думите също лекуват, медици-писатели от цял свят във Варна

Много литературни четения и посещения на забележителности във Варна и региона са включени в програмата на 66-ия Международен конгрес на писателите-лекари. Той се провежда във Варна до неделя. Над 60 души от България и света се включват в инициативата, а мотото е "Медицина - живот и любов".  35 години доц. д-р Добрин Паскалев е работил в..

публикувано на 12.09.24 в 20:03

Първо представяне пред читателите на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" в Белия град

На 12 септември е официалното представяне на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало” на проф. Ангел Ангелов. Тя е фокусирана върху пресечната точка на събитийната история с историята на ежедневието.   В нея са представени някои от природните катаклизми, повлияли съществено върху живота,  приказната..

публикувано на 11.09.24 в 16:22

Разнообразната програма на фестивала на изкуствата "Виа понтика" - Балчик продължава при вход свободен за всички събития

Изложба калиграфия "Красиви думи" е подредена в Художествена галерия - Балчик. Тя е дело на студентите Александра Вутова, Ангела Айтоска, Димитър Иванов и Илия Иванов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София и Валерия Лень и Даниела Христова от специалност "Графичен дизайн и визуални комуникации" във..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“ .  Откриването е на 10 септември от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1...

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06