Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романтична драма за възрастни открива сезона на новата Лятна сцена „Зад Театъра“

„Любовни писма“ с Яна Маринова и Свежен Младенов е първият спектакъл за възрастни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ на ТМПЦ - Варна

Романтичната драма на Албърт Гърни в постановка на Георги Михалков, която разказва много интимна история за споделеното и несподеленото в любовта, се играе на 10, 11 и 12 юни

Чатът не е откритие на новото време. Ученическите бележчици са били спътници на всяко тийн поколение. От такива кратки несмели любовни писма започва историята за двама, в която блестят с играта си едни от най-често снимащите в българското кино актьори – безспорната звезда Яна Маринова и Свежен Младенов.

Режисурата е на Георги Михалков, сценографията на Петър Митев, автор на музиката е Иван Драголов, хореограф Кремена Колева, фотограф Веселин Василев, помощник режисьор Валентина Андонова. Албърт Р. Гърни (1930 - 2017) е американски драматург и романист, чийто пиеси успешно се поставят на Бродуей. Най-известните му заглавия са „Тhe Dining Room“ (1982), „Sweet Sue“ (1986), „The Cocktail Hour“ (1988) и „Любовни писма“ („Love Letters") (1988), удостоена с престижната награда „Пулицър“ за драматургия.

Писмата на Томас и Алекса развиват лентата на времето в един чат, който потапя публиката в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи, но категорично отказва да умре.

В очакване на първите спектакли на открито на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ Яна Маринова споделя: „Това, което много ми харесва в „Любовни писма“ е, че персонажите са много интересни за мен – Томас от малък е готвен за политик и за голямата политическа сцена, а това предполага много ограничения за едно момче в абсолютно всичко – дори за приятелите, с които си играе, дори за момичето, което ще харесва. Когато става въпрос за изграждане на едно момче като политик, то трябва да бъде с безупречно минало, както се изисква не само в американската политика, но и в повечето социални държави. Но това винаги е за пред хората  и този балон на съвършеното семейство, на съвършения живот, на благоприличието и на правилните избори, който прави един мъж, когато се занимава с политика, водят до това той да намрази самия себе си.

Томас и моята героиня Алекса се запознават още от малки. Техните писма датират още от времето, когато са 7-годишни, те започват да си пишат, привлечени един от друг – той от това, че тя е доста дива, непокорна, прави, каквото си поиска, получава, каквото си намисли. Харесва много и стила й на писане, и като един прилежен ученик, който е учен винаги да се изразява подходящо, той много се забавлява с нейното умело боравене с думите. Тя буквално го срива със земята с всяко нейно писмо, но той е очарован от начина, по който тя слага нотката на подигравка към цялата съвършена система, създадена при неговото възпитание от родителите му в името на това да бъде един ден велик сенатор и може би президент. Това е игра на думи между двама души, единият от които е интелигентен по природа, от аристократичен род – това е моята героиня, а другият – интелигентен по начетеност и по принуда. Създава се безкрайно интересен чат между тях. Този чат не е като обикновените типични фрази от турските сапунки, които днешното поколение си разменя, и мен разбира се ме привлича умението за боравене с думите. Безкрайно интересни са ми тези любовни писма в пиесата на Алън Гърни - те приличат наполовина на някакви чатове от моето детство и на любовните ми трепети като дете. Аз самата имам особен стил на писане, а отсреща като ми напишат някаква глупост или тъпотия, то всичко приключва. Като фалшив тон на пианото е. И съм благодарна, че рано или късно успях да намеря около себе си хората, които могат да разговарят и да се интересуват от истинските теми в живота, включително хората в моето семейство - съпруга ми, сина ми, приятелите ми. И в същото време няма никакъв проблем да седна с някой дядо в парка и да поиграя с него на табла или сантасе и да си говорим и на диалект даже, което ми се случва често. Понякога сядам в Морската градина с някой непознат и си играем табла или карти.

Накрая искам да ви кажа, пишете любовни писма, четете любовни писма! Гледайте и препрочитайте любовни писма – своите, чуждите, нашите от представлението! Създавайте си емоции и ги изживявайте с цялата си страст, за да можете един ден да ги запишете в спомените си, в лаптопа, или на хартия, за да ги видят и внуците ви.“

Своето послание за влюбените в театъра варненци отправя и актьорът Свежен Младенов: „Продължавайте да сте влюбени в театъра, да подкрепяте театъра и да търсите живото гледане, живото изкуство. Нищо не може да се сравни с това живо докосване до сцената и до персонажите. На нас много ни липсва точно това общуване. Почти няма по-ценно нещо в нашата професия от това да срещнеш очи в очи с хората, които те гледат и очакват да се пренесат в един друг свят.“

„Любовни писма“ се играят на 10, 11 и 12 юни на Лятна сцена „Зад Театъра“.

Началото на представленията е в 21:00.

Билети на Касата на ТМПЦ – Варна, на Касата и сайта на Фестивалния и конгресен център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриха 42-рия фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

Във Варна днес бе открит 42-рият фестивал на българския игрален филм "Златна роза".  "Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ Събитието продължава до 26 септемри и представя на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 21:11

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26

"Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна

Българският игрален филм „Не затваряй очи“ е един от акцентите на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна през тази година. Филмът е създаден през 2024 по едноименния роман на Мартин Ралчевски, който е и негов сценарист. „Не затваряй очи“ се представя като начало на българското православно кино и като „Филм за силата на вярата, любовта и..

публикувано на 19.09.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03

Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ представя разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци 42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 06:47

84 години от връщането на Балчик в пределите на Майка България (21 септември 1940 г.)

По повод празника на града, освобождението от румънска окупация, на 21 септември на едноименния централен площад от 10.00 часа започва церемония по издигане на националния флаг на Република България, с участието на представителна част  и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Пред Паметника на героите, паднали за Отечеството, ще бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 17:53

Изложба на Николай Русев, посветена на тракийски царе, във Варна

Художникът Николай Русев представя във Варна изложба, посветена на тракийски царе. Тя включва художествени портрети и панели от комикса „Тайната на Котис I“.   Портретите на тракийски царе са част от музейната сбирка на Етнографски комплекс Златоград. Те са предоставени специално за случая от неговия създател и управител, инженер Александър..

публикувано на 18.09.24 в 12:08