Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойна доза любов в един дюнер

Хубавият дюнер е за предпочитане пред бързата храна. Причината е проста: в дюнера, освен месо, има пресни зеленчуци, а питката, с която е обвит, е достатъчно тънка, за да ни лиши от ненужните въглехидрати.

В дюнера има и лют сос. Идеално средство за убиване на микроби.

Във Варна дюнери се продават на различни места. Но има едни, които са по-различни, заради любовта, която влагат в направата им семейство Исмаил:  Исмаил Яхя Исмаил и съпругата му Незиха.


С тях ни среща Ваня Славова:




Едни смятат, че родинатана дюнера е Турция, за други дюнерът произлиза от Арабските страни, a Турция спомага за разпространението му в Европа и Северна Америка, трети дори преписват, че се създава във Германия от турски майстор готвачи.

Всички го свързват с Турция.

Неговата съставна част е месото - агнешко, телешко, козе и пилешко. Дюнерът съществува в най-различни видове и доста се е изменил в световен мащаб от самия оригинал.

Дали от различни вкусове,  или просто от фантазиите на готвачите, можем само да гадаем.

Според професор Камил Бостан от Истанбулския университет Айдън, има сериозни доказателства, които показват, че корените на дюнера са в Централния Анадол, от където произхождат турците.

“Днес, кебапът, приготвян в източната провинция Ерзурум, е прародител на оригиналната рецепта за дюнер”, заяви той. „Когато дюнерът започна да се готви вертикално, той се превърна в този дюнер, какъвто го познаваме днес. Въпреки че някои нации, като Израел например, твърдят, че дюнерът принадлежи към тяхната национална кухня, това със сигурност е една от кулинарните традиции, които са донесени в Анадола от турците от Централна Азия”, категоричен е Камил Бостан.

Професорът също така заявява, че анадолската кухня не принадлежи само на една нация, а е резултат от стотиците цивилизации, които през историята на човечеството са наричали Анадола свой дом.

И още малко любопитни факти:

Кадир Нурман се смята, че е „Бащата на дюнера“. Той обаче пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия

Първoтo cи зaвeдeниe зa дюнeр oтвaря нa жп гaрaтa в Зaпaдeн Бeрлин прeз 1972 г. Caмият Нурмaн имa cъдбaтa нa гacтaрбaйтeр. Приcтигa в Зaпaднa Гeрмaния прeз 1960 г. Шecт гoдини пo-къcнo тoй ce мecти oт Щутгaрт в Зaпaдeн Бeрлин. Мeждуврeмeннo му хрумвa, чe пoпулярния в Турция дюнeр мoжe би щe ce хaрeca нa зaбързaния нaчин нa живoт. Прaктикaтa пoтвърждaвa идeятa му и в нaши дни изпeчeнoтo нa шиш мeco, нaрязaнo нa мaлки хaпки и гaрнирaнo cъc caлaтa и cocoвe пo жeлaния, e eднa oт нaй-прeдпoчитaнитe фoрми нa бързa зaкуcкa зa гeрмaнцитe.

Caмият Кaдир Нурмaн прeз 2011 г. пoлучaвa признaниeтo oт Acoциaциятa нa прoизвoдитeлитe нa турcки дюнeр  зa принoca cи зa cъздaтeл нa дюнeрa в Гeрмaния.

В интeрвю зa в. „Фрaнкфуртeр Рундшaу“ Кaдир Нурмaн зaяви, чe e щacтлив, чe тoлкoвa мнoгo турци мoгaт дa ce прeхрaнвaт oт прaвeнeтo нa дюнeр и чe милиoни ca oпитaли нeгoвия вкуc.

В мoмeнтa в Гeрмaния имa 16 000 зaвeдeния зa дюнeр. 1000 oт тях ce нaмирaт в cтoлицaтa Бeрлин. Гeрмaнcкитe кoмпaнии, кoитo прoизвeждaт мeco зa пeчeнe и мaшини зa дюнeр ocигурявaт нуждитe нa 80% oт пaзaрa нa EC.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30