Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров, БЧК: Страната ни ще спечели авторитет с Европейския център за обучение на спасители при бедствия

Христо Григоров
Снимка: БГНЕС

Европейски център за обучение на спасители при бедствия и аварии има шанс да бъде създаден в България. Идеята е на БЧК и на Франческо Рока - президент на Международната федерация на Червения кръст. Това съобщи във Варна Христо Григоров, председател на  Български червеен кръст. Предстои до края на месеца парламентът да гласува решение по този повод, каза още Григоров.

По думите му този център утвърждава авторитета на цялата страна. У нас ще идват бъдещи кадри от цяла Европа, които ще получават сертификати, на които ще бъде написано името на държавата ни.  Ще бъде изграден и регионален склад за бедствена готовност, който ще обслужва Балканите, каза още Григоров:

Повече чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Христо Григоров:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможности за запазване на бараките на Централния пазар обсъдиха на комисия

Недоволството на хората на Централния кооперативен пазар заради предстоящо премахване на бараките им в частта на ул. "Д-р Пюскюлиев" бе част от дневния ред на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" към Общинския съвет във Варна. Два варианта бяха представени от общинския съветник Дилян Григоров за възможност за запазването им. Единият е бараките..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци организират във Варна (ГРАФИК)

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците. Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от 25 до 28 септември 2024 г. на територията на всички райони на общината. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени..

публикувано на 18.09.24 в 10:57

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението, обходът е през Каспичан

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението в посока София тази сутрин. Инцидентът е станал на километър 368 на магистралата. На място има екип на Пътна полиция, който регулира трафика. От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Обходният маршрут е през пътен възел..

публикувано на 18.09.24 в 10:53
Личен архив

Политолог: Единствената изненада на предстоящите избори ще е висока избирателна активност

Нищо ново и още от същото - това са очакванията на политологът Сергей Петров по повод предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори в България в края на октомври. Той сподели, че не очаква да има кой знае какви изненади на вота. " Единственото, което може да ме изненада на тези избори ще е висока избирателна активност. Всичко друго..

публикувано на 18.09.24 в 10:50
Снимката е илюстративна

30-годишен пострада при инцидент с електрическа тротинетка

30-годишен водач на електрическа тротинетка е пострадал след инцидент с електрическа тротинетка. Произшествието е от 22.30 часа снощи в района на Централния кооперативен пазар във Варна. Пострадалият е с фрактура на таз. Той се е блъснал в лек автомобил, който се е движил пред него, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в морската..

публикувано на 18.09.24 в 10:41

Обещано: Всички дейности в Пчелина приключват до 20 октомври

Всички дейности в Пчелина ще приключат до 20 октомври. Това съобщи по време на срещата с жители на местността ръководителят на големия ВиК проект във Варна Сава Коев. Предварително обявеният краен срок – 6 септември, е удължен, а на изпълнителя и надзорната фирма са наложени глоби, допълни Сава Коев. Настилките ще бъдат възстановени в предишното им..

публикувано на 18.09.24 в 10:40

"Пеша фест" във Варна на 22 септември, затварят за автомобили част от улица "Преслав"

С базар и празнична програма Варна ще отбележи Европейския ден без автомобили. Традиционният "Пеша фест" ще затвори за ден част от улица "Преслав" - между улиците "Хан Аспарух" и "Одесос", съобщиха за Радио Варна организаторите Калина Жечева и Боян Велев.  Фокусът на събитията тази година е върху популяризирането на потенциала на пешеходните..

публикувано на 18.09.24 в 09:45