Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Балчик получава бивш военен имот в кв. "Балик"

Снимка: Иван Русланов

Държавата предлага Община Балчик да придобие правото на управление върху бивш военен имот на ул. „Варненска” №1 в Белия град. Става дума за автошколата, която е с отпаднало предназначение. Теренът е близо 10 декара с четири масивни сгради със специално предназначение. Законът за държавната собственост дава възможност такива имоти да се предоставят за осъществяване на дейности от местно значение. За да се случи безвъзмездното предоставяне, кметът ще предложи на Общинския съвет на сесията този четвъртък да се отправи искане чрез областния управител до Министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Съветниците ще разгледат още предложението на кмета за коригиране на общинския бюджет във връзка с направените разходи от Общината в изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19. Над 86 хиляди лева от целевата субсидия за зимно поддържане на общинските пътища ще се насочи за покриването на тези разходи, извършени от обявяването на извънредното положение до края на месец май. В разпоредбите на Закона за здравето е регламентирано, че предоставеният до 20 януари 2020 г. трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища може да бъде ползван за противоепидемични мерки.

Други 95 хиляди лева от резерва се предлага да се насочат за покриване на разходи за местни дейности. Предвижда се още избор на временна комисия от съветници, която да разгледа исканията на местния бизнес за преодоляване на последиците от коронакризата и да даде предложения за решения. Балчишките парламентаристи ще гласуват и разпореждания с общински имоти – продажби чрез търг, отдаване под наем чрез конкурс за поставяне на рекламно-информационни елементи. Общо 19 точки съдържа предварителният дневен ред. Ще бъдат разгледани и предложения за отпускане на финансови помощи на местни жители, нуждаещи се от пари за лечение и социално подпомагане. Заседанието на Общинския съвет в Балчик започва в 9,00 ч., в залата на 6-ия етаж на ТИЦ „Мелницата“. 

Подробности чуйте в материала на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик

В Балчик първокласниците са близо 120

Тази година на 16 септември училищният звънец в Балчик ще бие за над 1 200 ученици в шест общински училища и за близо 120 първокласници в седем паралелки. За учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Общо 23 са маломерни паралелки, от..

публикувано на 16.09.24 в 07:15

Седмица на детската пътна безопасност провежда "Пътна полиция"

Акцията „Децата тръгват на училище“ започва днес и ще продължи до  22 септември. Множество събития са организирани под егидата на Европейската мрежа на службите по пътна безопасност – ROADPOL, а 18 септември 2024 г. е обявен за  Ден без загинали на пътя. Поведението на участниците в движението по пътищата е главната причина за смъртните..

публикувано на 16.09.24 в 06:53

Започва новата учебна година, над 3 000 първокласници във Варна

Над 2 300 училища отварят врати днес, за да посрещнат повече от 720 000 ученици. Първият училищен звънец ще чуят 58 000 първокласници. Над 92 000 учители и специалисти ще обучават през тази учебна година, според данните на просветното министерство. В общинските училища във Варна ще бъдат посрещнати над 3100 първокласници, а ще бъдат изпратени..

публикувано на 16.09.24 в 06:49

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  16.09.2024  г. В периода  9:00  ч. до  11:00  ч. Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - кв. Чайка, бл...

публикувано на 16.09.24 в 06:14

Малка вероятност за валежи в понеделник

Днес облачността ще бъде променлива, валеж е малко вероятен. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад, който следобед ще отслабне чувствително и по крайбрежието се обърне от североизток. Максималните температури ще са 18°-23°, за Варна около 23°.  Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 23°-24°...

публикувано на 16.09.24 в 06:06

Ремонтират пътна инфраструктура в община Добричка за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в Община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 13:22

71-годишен мъж от Балчик жертва на убийство

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за извършено убийство в нощта на 14 септември в град Балчик. Задържан за престъплението е 51 годишен мъж, близък роднина на жертвата. Информация на кореспондента ни Мая Райнова. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 15.09.24 в 12:54