Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев: Варна се превърна в нашето най-любимо място, където свирим

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриха летния сезон на концертите си във Варна. Те гостуваха в едно от плажните заведения на Алея 1. Това обаче няма да е единственото им участие за сезона в морската столица. Групата е замислила голям концерт на 31 юли в Летния театър.

Тази година актъорът, композитор и певец Стефан Вълдобрев отбеляза своя 50 годишен юбилей и издаде книга, посветена на песните озаглавена „Книга за песните“.

Олга Добрева успя да разговаря с артиста минути преди концерта в морската столица.

Последните три, четири лета всяко лято идваме между 10 и 15 пъти, винаги е пълно с хора, винаги са много емоционални и изведнъж Варна се превърна в нашето най-любимо място, където да свирим и това, че започваме сезона точно от тук не е случайно.

Къде планирате да изнасяте концерти това лято и ще дойдете ли пак във Варна?

Тази година думата планиране е забранена,така че ние нищо не планираме. Аз и преди да беше забранена пак не планирах нищо имах намерения, ако се случат съм доволен, ако не всичко е наред. Имаме намерения за един голям концерт в София, традиционния в края на щюли за два в Бургас. Представям книгата на много места, това ще бъде фокуса ми тази година.

Във Варна ще я представите ли?

Нямам специална покана да я представя във Варна, чакам от издателството да решат кога и къде, но пък имаме намерения за голям втори концерт в Летния театър. Тогава вече ще имаме и специални гости, още от миналата година си бяхме планирали да ни подгряват една млада група „Керана и космонавтите“ и те ще бъдат с нас.

Дълго ли подговяхте вашата книга (Книга за песните), има голям интерес към нея, моите наблюдения са такива?

И моите наблюдения са такива, което много ме радва. Обикновено, когато имам някакъв проект, някаква идея, било то песен или сценарий или текст или стихотворение, то седи и си отлежава. Постоянно си седи и си отлежава всеки ден се появява, оформя се, виждам структурата му лека-полека и най-накрая вече наближава крайния срок и аз си сядам на задника и го свършвам. С тази книга това се случи преди три години, когато се зароди тази идея и формата й набъбваше през това време. Промени се доста и най-много се промени буквално последните два месеца по време на карантината, защото тогава вече аз си казах, че може би е добре да вкарам и доста по-лични неща, да го свържа с моя юбилей, да разкрия много повече, отколкото досега съм си позволявал и то не самоцелно, а защото има смисъл, заради песните. В тази книга главният герой са песните и аз си казах, че те заслужават всички истории, свързани с тях да бъдат разкрити, защото са важни и добри или лоши са повлияли по някакъв начин.

Много ми хареса, когато прочетох в Предговора, че песните, които създавате са за един определен човек и за миг от неговия живот, че сте стигнали до този извод. Дълго ли Ви трябваше да стигнете до този извод?

Много дълго. В началото Слава Богу, всички сме много намахани и морето ни е до колене и Света се върти около нас и това страшно помага, разбира се с възпитание и деликатност, не урболешката, да караш напред, да постигаш някакви неща, да правиш грешки, дори и леко да будиш насмешка дори, но въпреки това, ако ти си посветен в работата си, всеки вижда, че ти го правиш от добро сърце. След това минаваш през всичките задължителни огромни мечти: да покориш Холивуд, да подпишеш с най-голямата компания, да имаш най-голямата ротация в МТВ, да направиш най-големите концерти в Световната история на най-големите стадиони, задължително на Уембли, разбира се, минимум, в най-лошия случай на Националния стадион и лека-полека стигаш до този момент, в който аз стигнах преди 4-5 години, когато излезе албумът 10 ½ и когато започнах срещите с хилядите хора. Стигаш до този момент, когато си даваш сметка, че всъщност песните се пишат не за големите стадиони, не за МТВ, не за компаните, а само за един определен човек от тази публика, на който по някакъв начин ще въздействаш, ще го разчълнуваш, ще промениш живота му и ще бъдете заедно за 3 минути.

Имате ли намерение да издадатете нов албум с Обичайните заподозрени?

Аз имам намерение отр преди 4 години още, като излезе предишния албум, обаче започна това с книгата и това ми беше желязно оправдание. Колегите са безкрайно възпитани и търпеливи и ме изтърпяха 3 години, сега обаче нямам никакво оправдание, така че е време. Междувременно ние направихме една нова песен, коледната песен „Лепило за брада“ като сингъл и тя си беше доста ок, но за цял албум, може би сега е времето.

Предполагам, че един творец си обича всяка рожба, всяка песен, но имате ли си любима или някоя, която бележи обрат във Вашия живот?

Всички са ми любими и най-популярните и най-непопулярните, обаче между всички тях има десетина, които са били като крайъгълни камъни по пътя ми и мога да ги отбележа. Първата песен, която звуча в национален ефир на Националното радио, още бях на 22 години, тя се казваше Май, включих я в първия си албум. Първата песен, включена в албум се казваше Кино, в един общ албум на студенсткото предаване Ку-Ку. След това се появи Обичам те, мила, която ни направи популярни с Камен и с Мая, след това направих един много рязък завой и се върнах към себе си с песента Рай, веднага след нея дойде песента Едно, после песента Към. След това се появи първият български саундтрак за филми, за който аз писах музиката, от там е песента Аз ли съм или не съм. Имах 6 годишна пауза и се появи песента Фойерверк, също знакова песен, Фойерверк много я обичам, после Бряг с цвят най-зелен от филма: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, след това отново пауза и завръщане с Холивуд.

Като стана дума за Холивуд, в книгата Ви прочетох, че можем да възприемаме и Холивуд като метафора, Вие смятате ли , че сте постигнал Вашия Холивуд?

Хубав въпрос. Холивуд може да не е точно в Лос Анджелис. Нашият си Холливуд е не по-малко значим, който всеки от нас постига тук. Не знам дали съм го постигнал, но някак си ми е хубаво, че съм тук и с всички тези хора наоколо и точно в тази среда и в тази красива природа.

Много неща сте свършили за последните 50 години, какво си пожелавате за следващите 50?

Да имам вдъхновение и нещо да ме провокира, защото тези неща, които съм ги свършил са били плод на вдъхновение много и на някаква мотивация, иска ми се светът отново да е едно спокойно място и да предизвика положителни емоции, защото аз само така мога да работя.

Цялото интервю на Олга Добрева със Стефан Вълдобрев чуйте в прикачения звуков файл по-горе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52