Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха паметника на Ботев в Одеса

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше откраднат преди няколко дни, съобщиха от организацията.

Инцидентът с кражбата е станал на 30 юни 2020 година рано сутрин, при който двама граждани са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт. Полицията в момента е задържала един от извършителите, а втория съучастник се издирва. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело и предстоят съдебни разбирателства по случая.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса се намира в Прохоровския сквер. Той е издигнат през м. ноември 2009 година по инициатива и за сметка на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". В проектирането и създаването на паметника са участвали гражданите на Одеса – скулптора Таисия Сулдина и архитекта Владимир Глазирин.

„Паметникът на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България е израз на почит към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общност се събира тук, в Прохоровския сквер за да изразим признателност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също така е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме посегателството върху паметника на Ботев и се надяваме извършителите да понесат съответните наказания според украинското законодателство”, заявяват от Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Радваме се, че има неравнодушни хора, които са сигнализирали за случая. Изразяваме искрена признателност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника. Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за съдействие в тази ситуация и тясното сътрудничество с нас. Също така сме благодарни на представителите на Български младежки клуб „Актив“ и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възстановяване на паметника. Съединението прави силата и за пореден път го доказваме“, подчертават още от организацията. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25