Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионните фондове възстановиха доходност за второто тримесечие

Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се e възстановила през второто тримесечие на годината след срива през март. Това каза в интервю за БНР Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света, включително българските, коментира Петкова. 

Само за първото тримесечие на тази година имахме отрицателна доходност. Второто тримесечие имаше едно стабилно възстановяване, което прави ситуацията значително по-спокойна.“ 

Според Даниела Петкова до края на годината трябва да бъде уреден начинът на изплащане на втора пенсия, тъй като първите пенсионери, които ще имат право на нея, ще завършат трудовия си стаж в края на 2021 година. 
Пенсията от първия стълб - т.е. държавното осигуряване, трябва да бъде редуцирана единствено за периода на осигуряване и в частен фонд, а не за целия осигурителен период на новите пенсионери, категорична е Петкова, която определи това като несправедливо.

„Ако имаме един човек, който се пенсионира следващата година, който има 37, а може би и 40 години трудов стаж, въз основа на които му се изчислява държавната пенсия и само 20 или 21 години от тези 37-40 години той да е имал универсален фонд, да му намаляват държавната пенсия за всички 40 години – нека да бъдат така добри да ги намалят за 20-те години, в които човек е бил осигурен в универсален фонд.“

По-късно днес се очаква да бъде огласен отчетът на пенсионните фондове за първите шест месеца на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Мак Доналдс" (по-конкретно "Мак Драйв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Възможности за запазване на бараките на Централния пазар обсъдиха на комисия

Недоволството на хората на Централния кооперативен пазар заради предстоящо премахване на бараките им в частта на ул. "Д-р Пюскюлиев" бе част от дневния ред на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" към Общинския съвет във Варна. Два варианта бяха представени от общинския съветник Дилян Григоров за възможност за запазването им. Единият е бараките..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци организират във Варна (ГРАФИК)

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците. Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от 25 до 28 септември 2024 г. на територията на всички райони на общината. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени..

публикувано на 18.09.24 в 10:57

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението, обходът е през Каспичан

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението в посока София тази сутрин. Инцидентът е станал на километър 368 на магистралата. На място има екип на Пътна полиция, който регулира трафика. От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Обходният маршрут е през пътен възел..

публикувано на 18.09.24 в 10:53