Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова вертикална помпа за напояване монтираха предсрочно край Каварна от Напоителни системи

Възстановено е нормалното водоподаване за напояване в района на Каварна, след като служители на клон „Черно море” работиха 12 часа без прекъсване и предсрочно от обещаното извършиха монтаж на нова вертикална помпа. Съобщението за това е от пресслужбата на „Напоителни системи” ЕАД

Монтажът е извършен по-рано от обещаното се подчертава в съобщението.

Водоподаването в района не е спирало за периода на аварията, като към земеделците е подавана вода по график от втори сондаж с многостъпална потопяема помпа, чиито дебит е по-малък, поради което се е наложило поливките да бъдат разредени през два дни, а не през един ден, както са заявени.

Разходите за новото съоръжение са изцяло за сметка на Дружеството „Напоителни системи”, като земеделските производители не са плащали нищо.

"Напоителни системи" обслужва по договор за доставка на вода 750 дка в района на Каварна.

447 от декарите са засадени с пипер, 150 дка е бостан и 150 дка - със зеленчуци. Това са всички площи, които се обслужват от тази помпена станция, противно на заявеното от производителите, че са застрашени 3 000 дка със зеленчуци.

В края на седмицата изпълнителният директор на „Напоителни системи” Снежина Динева ще отиде на място и лично ще инспектира работата на новото съоръжение.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поправка в Закона за образованието внасят другата седмица от ПП

"Продължаваме промяната" другата седмица ще внесат проект за промяна на дефиницията за "пропаганда" в Закона за предучилищното и училищното образование.  " Пропаганда в българското училище няма. Тя беше забранена със закон и досега. Всяко съдържание, което стига до учениците, всеки учебник, всяко помагало или учебна програма минава през одобрение на..

публикувано на 22.08.24 в 19:52

Прокуратурата във Варна образува преписка заради списъка с имена на учители

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, в частта, забраняваща ЛГБТ пропагандата в училище.  МОН за списъка с имена на учители: Няма да бъде допусната репресия и дискриминация Говорителят на Окръжната..

публикувано на 22.08.24 в 18:38

5030 зрелостници се явиха на поправителната матура по БЕЛ

Есе по фразата: "Щом любов нямам, нищо съм" или интерпретативно съчинение по стихотворението "До моето първо либе" на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по Български език и литература, съобщава БНР.  На изпита са се явили 5030 зрелостници от общо обявените 6400. До момента са анулирани 6 изпитни работи в 5 училища от..

публикувано на 22.08.24 в 18:21

Предимно чужденци са отсядали в 4 и 5-звездните хотели в областта през юни

80.2 % от общия брой на нощувките в хотели, мотели, хижи и къмпинги с 4 и 5 звезди в областта са на чужденци. Това сочат данните за месец юни 2024 г. на Националния статистически институт, Териториално статистическо бюро Североизток.  49,7 на сто от хората, отседнали в 4 и 5-звездни хотели, са български граждани. В местата за настаняване с три звезди са..

публикувано на 22.08.24 в 17:10

Общината прие управлението на бившето Руско консулство във Варна

Община Варна прие управлението на имота на бившето Руското консулство във Варна. Днес се проведе заседание на приемно-предавателната комисия с представители на Община Варна и Областна администрация. Комисията извърши оглед на състоянието на имота и бяха предадени ключовете за всички помещения.   Бившето Руско консулство е разположено в карето между..

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Таксиметрови фирми във Варна сезират общината за ликвидирана законна стоянка на автогарата

Таксиметрови фирми във Варна сезират общината за ликвидирана законна стоянка за таксита на новата автогара в морската столица.  Още през 2011-а година стоянката е била изградена по проект и с разрешение от общината, но след строителството на новата автогара тя е премахната, изрязан е тротоарът, който е общинска собственост, посочи Васил Василев,..

публикувано на 22.08.24 в 15:45

МОН за списъка с имена на учители: Няма да бъде допусната репресия и дискриминация

Министерството на образованието изразява позиция, че в системата няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация или репресия към учители, ученици и родители. Позицията идва, след като партийната структура на „Възраждане“ във Варна обяви списък с имена на учители, наричайки ги „проводници на джендър пропаганда“, защото са се подписали против..

публикувано на 22.08.24 в 15:29