Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Христо Иванов се обедини с Радев и БСП

| обновено на 10.07.20 в 09:53
Снимка: БТА

Случилото се е добре обмислен сценарий, който иска да попречи на европейския път на България, тази вечер ще получим добри новини от Европа.

Христо Иванов действа заедно с президента Румен Радев, който контролира охранителите от НСО.

За разлика от много политици, които са по протестите, никога не съм ходил нито в зимните, нито в летните сараи. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Президентът Румен Радев носи еднолично отговорност с назначаването на директора на НСО. Държавният глава вече 4 години ръководи и контролира пряко НСО, каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има сценарий за спиране на евроатлантическия път на България. Първата част на този сценарий е бил случаят с протеста на медицинските сестри преди няколко месеца в парламента, когато десетки служители на НСО не са се справили с тях. Втората част се е случила с дебаркирането на Христо Иванов като Христо Ботев със знаме в ръка на плажа край Росенец. На този плаж Ахмед Доган не е бил, следователно не са се налагали такива действия, които на всичкото отгоре се снимат. Кой нормален човек би допуснал да прави такива неща – да хвърля знамето, докато го снимат, попита Борисов.

Премиерът попита защо именно сега се прави този сценарий, а не се е направил, когато ДПС не правеше кворум в парламента и заедно с БСП искаха вот на недоверие на правителството.

„Защо тогава не се постави въпросът за охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски. ДПС подкрепи президентът Румен Радев на президентските избори през 2016 г. Мустафа Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента. Но тогава темата за охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни“, заяви министър-председателят.

Той заяви, че в момента „искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно“. Премиерът подчерта, че винаги е имал ясна подкрепа от ДПС по важните национални въпроси, които са свързани с евроатлантическата ориентация. Пример е подкрепата на ДПС за гласуването на изтребителите Ф-16, когато не са стигали гласове на ГЕРБ, а много проруски партии са искали да провалят тази стратегическа сделка.

Борисов е категоричен, че никога не е посещавал „нито летните, нито зимните сараи на Доган, за разлика от някои политици“, които днес са по протестите.

Премиерът съобщи, че е имало данни за готвено покушение срещу Делян Пеевски. Хората, които са щели да го извършат са същите, които са стреляли с гранатомет срещу Алексей Петров. Това е била причината за неговата охрана.

„Темата за охраната на Пеевски и Доган не е моя тема. Сигурен съм, че те двамата ще си поемат охраната. Но президентът Радев да поеме отговорността за това сваляне. НСО трябва да остане да пази тримата първи – държавният глава, председателят на парламента, който и да е той, и премиерът, който и да е той“, заяви Борисов.

Той се спря и на работата на главния прокурор Иван Гешев и заяви, че дори той самият не знае за арестите на правилни се министри и висши чиновници и ги научава от медиите.

„Новият главен прокурор действа заедно с главния секретар на МВР. Те действат професионално, такъв е стилът им на работа. Дори министрите не знаят и аз научавам впоследствие, ако някой от тях е арестуван. Веднага поисках оставките на тези хора. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи, които са задържани за нарушения и президентските съветници“, попита премиерът.

Той заяви, че тази вечер ще получим добрата новина за това, че получаваме зелена светлина за чакалнята на еврозоната и Банковия съюз от ЕС.

„Вече няма да могат да се фалират банки, ще се вдигне кредитният рейтинг на България, ще сме в мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини след 20.00 часа и за да не се случи започна този сценарий. Питам дали има дясно мислещ човек, който да не знае какво е да влезеш в Банковия съюз на ЕС, да си в чакалнята ЕРМ-2“, каза Борисов.

"Крайната цел на този сценарий е нагнетяване на етническото напрежение, призовавам политиците към здравомислие. Всичко това е добре разигран сценарий, който да покаже колко гадни са ДПС, какво правят техните гавази, а те не са на ДПС, а на президента. И всичко това да го припишат на мен.", заяви Борисов. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пеша фест" във Варна на 22 септември, затварят за автомобили част от улица "Преслав"

С базар и празнична програма Варна ще отбележи Европейския ден без автомобили. Традиционният "Пеша фест" ще затвори за ден част от улица "Преслав" - между улиците "Хан Аспарух" и "Одесос", съобщиха за Радио Варна организаторите Калина Жечева и Боян Велев.  Фокусът на събитията тази година е върху популяризирането на потенциала на пешеходните..

публикувано на 18.09.24 в 09:45

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10