Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарната служба в Каварна - битие и проблеми

Намаляват  сигналите до пожарникарите от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“.Каварна през първата половина от 2020 година.  Пожарникарите са излезли по сигнал  39 пъти, докато  през същия период за миналата година те са  58 - тези данни представи  главен комисар Олег Трайчев.

Загубите с материални щети на жилища, МПС/моторни превозни средства/, постройки и др. са 5 /пет/ броя, а през 2019 – 13-ет / тринадесет / за същия период.

Битовите щети нанесени върху сгради ,стопанства са 3 / три/. Без материална загуба са 31 обекта – като сухи треви, комини и др. Пожарникари са участвали при спасяването на двамата  мъжете предизвикали инцидент на нос Калиакра и в близост до него. В първият случай са се отзовали на повикването  Петър Георгиев, Цветан Василев и Константин Костов – случай, в който мъжът  се раздели с живота си. Вторият случай бе в района на нос Калиакра, момчето беше спасено и благодарение на  Тодор Сивков, Живко Морянов и Милен Златанов.

До края на м. юни т.г. в службата не са постъпили фалшиви повиквания.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" Каварна има добри взаимодействия с Държавно Ловно Стопанство – Балчик, с които провежда съвместни проверки по горския фонд граничещи със земеделските посеви, контролират забраната за  попалване на стърнища, санкционират нарушителите.  Чака се предстоящо финансиране за строежа на  новата сграда на пожарната служба от Министерството на  вътрешните работи. Подписан е Договор между ведомството и общината,определено е мястото, проектирането  готово. Сегашната сграда не отговаря на изискванията за извършване на противопожарна дейност,защото самата тя е амортизирана, с течове и опасна. Гл.комисар Трайчев има уверението на кметът Елена Балтаджиева, че ще бъде направено възможното в най-скоро време проблемът с новата сграда да бъде решен.

Състава по линия на оперативния контрол 20-ет пожарникари на щат, от които 18-ет са редовни, един е командирован в гр. Шабла, а вторият е новоназначен стажант изпратен на първоначално обучение, който есента ще бъде редовен  към колектива. 4-ма / четирима / са назначени по държавния контрол. Част от техниката, минала гаранционния срок, има нужда от ремонт, друга от подмяна. Необходими са спешно нови каски, обувки, защитни облекла за пожарникарите.

Важен въпрос  е и  наличието и подмяната на противопожарните  хидрантни  кранове  в населените места. Такива липсват в селата Септемврийци, Могилище и Видно. В гр. Каварна те трябва да бъдат подменени на  доста места, и въпреки проведените разговори между двете служби, в момента ВиК, район Каварна е ангажиран с други ремонти, и тези, необходими на пожарната службата остават в очакване. Спазват се всички разпоредби свързани с противоепидемичната  обстановка от страна на служителите, имат в наличност дезинфектанти и предпазни средства.

Информация на сътрудника ни Керанка Далакманска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поправка в Закона за образованието внасят другата седмица от ПП

"Продължаваме промяната" другата седмица ще внесат проект за промяна на дефиницията за "пропаганда" в Закона за предучилищното и училищното образование.  " Пропаганда в българското училище няма. Тя беше забранена със закон и досега. Всяко съдържание, което стига до учениците, всеки учебник, всяко помагало или учебна програма минава през одобрение на..

публикувано на 22.08.24 в 19:52

Прокуратурата във Варна образува преписка заради списъка с имена на учители

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, в частта, забраняваща ЛГБТ пропагандата в училище.  МОН за списъка с имена на учители: Няма да бъде допусната репресия и дискриминация Говорителят на Окръжната..

публикувано на 22.08.24 в 18:38

5030 зрелостници се явиха на поправителната матура по БЕЛ

Есе по фразата: "Щом любов нямам, нищо съм" или интерпретативно съчинение по стихотворението "До моето първо либе" на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по Български език и литература, съобщава БНР.  На изпита са се явили 5030 зрелостници от общо обявените 6400. До момента са анулирани 6 изпитни работи в 5 училища от..

публикувано на 22.08.24 в 18:21

Предимно чужденци са отсядали в 4 и 5-звездните хотели в областта през юни

80.2 % от общия брой на нощувките в хотели, мотели, хижи и къмпинги с 4 и 5 звезди в областта са на чужденци. Това сочат данните за месец юни 2024 г. на Националния статистически институт, Териториално статистическо бюро Североизток.  49,7 на сто от хората, отседнали в 4 и 5-звездни хотели, са български граждани. В местата за настаняване с три звезди са..

публикувано на 22.08.24 в 17:10

Общината прие управлението на бившето Руско консулство във Варна

Община Варна прие управлението на имота на бившето Руското консулство във Варна. Днес се проведе заседание на приемно-предавателната комисия с представители на Община Варна и Областна администрация. Комисията извърши оглед на състоянието на имота и бяха предадени ключовете за всички помещения.   Бившето Руско консулство е разположено в карето между..

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Таксиметрови фирми във Варна сезират общината за ликвидирана законна стоянка на автогарата

Таксиметрови фирми във Варна сезират общината за ликвидирана законна стоянка за таксита на новата автогара в морската столица.  Още през 2011-а година стоянката е била изградена по проект и с разрешение от общината, но след строителството на новата автогара тя е премахната, изрязан е тротоарът, който е общинска собственост, посочи Васил Василев,..

публикувано на 22.08.24 в 15:45

МОН за списъка с имена на учители: Няма да бъде допусната репресия и дискриминация

Министерството на образованието изразява позиция, че в системата няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация или репресия към учители, ученици и родители. Позицията идва, след като партийната структура на „Възраждане“ във Варна обяви списък с имена на учители, наричайки ги „проводници на джендър пропаганда“, защото са се подписали против..

публикувано на 22.08.24 в 15:29